Őrizetbe vették a HVIM erdélyi elnökét

A román szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) őrizetbe vette szerda reggel Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét. Szőcsöt azzal gyanúsítják, hogy felbujtotta a merényletkísérlet vádjával december elseje óta előzetesben lévő Beke István Attilát.

A HVIM erdélyi vezetőjét előzőleg több órán át kihallgatták, miután kedden házkutatást tartottak nála. Az ügyészség szerint Szőcs Zoltán egy október 10-i megbeszélésen "feladatul szabta" a HVIM kézdivásárhelyi tagjainak egy házi készítésű robbanószerkezet elkészítését. A pizzaként emlegetett bombával a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett katonai felvonulás résztvevőire akartak volna ráijeszteni.

A Mediafax hírügynökség birtokába került lehallgatási jegyzőkönyv szerint az ominózus találkozón Szőcs Zoltán arra utasította a HVIM kézdivásárhelyi tagjait, hogy december elsején helyezzenek el "körülbelül 20 darab" petárdát "egy időzítővel". Majd arról beszél, milyen hatása lenne a robbanásoknak: "Mintha látnám, hogy a földre vetik magukat, és soha többé nem csinálják (ezt). Erről a BBC is beszámolna, az egész világ rólunk beszélne". Arra is figyelmeztette a társait, hogy az adott napon utazzanak el valahova. (A DIICOT korábban részletesen leírta, hogy a "pizzát" távirányítással robbantották volna fel, az ehhez szükséges készüléket pedig Beke István Attila készítette volna el.)

Szőcs Zoltán október 13-án külföldre utazott, és csak december 20-án tért haza Romániába. A DIICOT december 22-én terjesztette ki rá a nyomozást, és kérte Beke István előzetes letartóztatásának a meghosszabbítását január végéig.

Az ügyészség keddi közleményében megjegyzi, hogy Szőcs Zoltán "Székelyföld nem Románia!" szlogen népszerűsítőjeként ismert, és azt vallja, hogy a HVIM céljait "vér nélkül nem lehet" elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.