EP-elnökké választották Jerzy Buzeket

Az uniós tagállamok régiek és újak szerinti megkülönböztetése ellen lép fel az Európai Parlament kedden nagy többséggel megválasztott elnöke, aki részletes programot szeptemberre ígér.

Az alacsony árakkal elégedetlen tejtermelők próbálták felhívni magukra és problémájukra az új törvényhozók figyelmét kedden Strasbourgban, amelynek lakói egyébként a francia nemzeti ünnepen pihentek. Az üzletek zárva tartottak, a város alig mutatott fel életjeleket.

Az Európai Parlament épületében és környékén azonban egészen más volt a helyzet. A júniusban megválasztott 736 képviselőnek a fele eleve új, így örült, ha megtalálta az irodáját. A franciák persze otthonosan mozogtak.

A zöldek révén bejutott José Bové parasztvezér rögvest támogatásáról biztosította a tejesembereket, míg társa, Karima Delli „állítsátok meg Barrosót” feliratú trikóban jelent meg, egyértelműen jelezve, mi a véleménye az Európai Bizottság elnökéről, akit újabb öt évre a miniszteri Tanács jelölt ugyan, de akiről a környezetvédő frakció – valamint a szocialisták és liberálisok - nyomására  nem szavaznak a törvényhozók ezen a héten, csupán szeptemberben.

Akkor, amikor az EP új elnöke, a lengyel néppárti Jerzy Buzek meghirdeti részletes programját. A képviselők közül tegnap 555-en adták voksukat a 69 éves volt lengyel kormányfőre, aki az előző ötéves ciklusban is a brüsszeli-strasbourgi székhelyű EP tagja volt.

A műszaki tudományokban jártas szakemberként pedig az ipari és környezetvédelmi bizottságokban tevékenykedett. Minthogy a júniusi választást a Néppárt nyerte, de nem tett szert többségre, ezért ő jelölt az elnöki posztra, de csak a ciklus első felére, mert a másodikban a német Martin Schulz veszi át majd az irányítást. Buzek egyetlen ellenfele, az északi baloldali zöld Eva-Britt Svensson 89 szavazatot kapott, 69-en pedig érvénytelenül voksoltak.

A Szolidaritás mozgalomban nevelkedett, s a lengyel Polgári Platformhoz tartozó Buzek rövid nyilatkozatában azt mondta:  az egységes Európa megvalósulását szeretné előmozdítani, hogy végre eltűnjön a régiek és újak megkülönböztetés az unió politikai életéből.

Az EP politikai palettájának szélén elhelyezkedő, frakció nélkül maradt Jobbik egyik képviselője, Szegedi Csanád gárdista egyenruhában jelent meg a délelőtti szavazási eljáráson, amelynek legfőbb üzenete persze az egységes Európa megteremtése volt.

A képviselők kedden délután kezdték a tizennégy alelnök megválasztási procedúráját is, ami lassan haladt, minthogy a helyekre tizenöten jelentkeztek. A héten elosztják a bizottsági helyeket, döntenek az elnökökről, valamint néhány külpolitikai kérdésben – Kína és Irán – is állást foglalnak.

Szerepük e téren egyelőre erre korlátozódik, a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése után viszont növekszik az EP befolyása, mert az úgynevezett együttdöntési eljárás a kérdések csaknem száz százalékra kiterjed a mostani nagyjából hetvenötről.

A vízumügyekre is. Az Európai Bizottság szerdán készül indítványozni a vízumkényszer eltörlését Szerbia, Macedónia és Montenegró számára. A tagállamok körében nincs teljes politikai egyetértés, és számos biztonsági, technikai felkészültségi kérdés is felvethető a belügyminiszterek körében.

Ám lapunknak azt mondta kedden Tabajdi Csaba, a magyar szocialista EP-delegáció vezetője, hogy a vajdasági magyar nemzeti közösség és az anyaország közötti kapcsolattartás legnagyobb akadálya szűnhet meg, ha a vajdasági magyarok vízum nélkül utazhatnak be a schengeni térségbe 2010. január 1-től.

Hozzátette: a nyugat-balkáni országok európai integrációja Magyarország határozott érdeke, ezért a magyar szocialista EP képviselők minden rendelkezésükre álló eszközzel segíteni fogják ezt a folyamatot.

Az Európai Parlament új elnöke, Jerzy Buzek
Newly elected European Parliament President Jerzy Buzek of Poland smiles while giving his speech to the Parliament in Strasbourg July 14, 2009. The European Parliament elected ex-Polish Prime Minister Buzek as its president on Tuesday, making him the first leader from a former Soviet bloc country to hold one the European Union's top posts. REUTERS/Yves Herman (FRANCE POLITICS HEADSHOT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.