Hiába a tűzszünet, tüzérséggel lövik az ukránokat

Hétfőre virradóra két tüzérségi támadást hajtottak végre Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szakadárok - közölte Anatolij Sztelmah, az ukrán "terrorellenes" hadművelet katonai szóvivője sajtótájékoztatóján.

Sztelmah kijelentette, hogy Kijev addig nem tudja megkezdeni a nehézfegyverek kivonását a február 12-i minszki megállapodásban kijelölt ütközőzónából, amíg a szakadárok lövik az ukrán katonák állásait. A fegyverzet kivonásának alapfeltétele a tűzszünet, ami több mint egy héttel életbe léptetése óta még most sem teljesül - mutatott rá.

Megerősítette, hogy a kormányerők azonnal visszavonják a nehézfegyvereiket az ütközőzónából, amint a szakadárok beszüntetik a tüzérségi támadásokat.

Sztelmah elmondta, hogy jelentős mértékben csökkent a szakadárok támadásainak száma az ukrán állások ellen. Aggasztónak nevezte ugyanakkor azt, hogy Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő, ukrán ellenőrzés alatt álló Mariupol kikötőváros melletti Sirokine települést továbbra is hevesen támadják a szakadár erők.

Szerinte az ukrán fegyveres erők alapvetően tartják védelmi állásaikat a frontvonal mentén, nem engedve a provokációknak.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője megerősítette, hogy Mariupol környékén súlyos a helyzet. Hétfőn Facebook-oldalán azt írta, hogy a szakadárok csapatokat és fegyverzetet csoportosítanak át Mariupol irányába.

A kikötőváros stratégiai jelentőségét az adja, hogy az orosz határ és a Krím félsziget között vezető legrövidebb szárazföldi úton fekszik. Jelenleg pedig nincs közvetlen szárazföldi összeköttetése Oroszországnak az általa egy évvel ezelőtt Ukrajnától jogellenesen elcsatolt félszigettel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.