Enyhülés Putyin parancsára

Az orosz elnök megígérte, hogy nem tartanak saját helyhatósági választásokat Kelet-Ukrajnában a Moszkva-párti szeparatisták, és így is lett. A donyecki és luhanszki lázadók bejelentették, hogy az októberre tervezett helyi választásokat februárra halasztják. Ezzel az orosz–ukrán konfliktus egyik komoly feszültségforrása szűnt meg, újabb reményt adva arra, hogy rendeződhet a szakadár területek helyzete.
A döntésnek minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy múlt pénteken Párizsban tárgyalt Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz államfő, illetve Angela Merkel német kancellár. Egy német kormányzati forrás a hírt úgy kommentálta a Reuters kérdésére: Moszkva tartotta a szavát. A hírügynökségnek nyilatkozó diplomaták szerint Moszkva egyre konstruktívabb hangot üt meg a kérdésben, és befolyásolni is tudja a lázadókat.

Kelet-Ukrajnában másfél éve folynak harcok; a szeparatisták egy hónappal azután fogtak fegyvert, hogy Oroszország elfoglalta a Krím félszigetet. A nyugati hatalmak szerint Moszkva katonákkal és harcjárművekkel most is jelen van Ukrajnában, ám a Kreml ezt tagadja. Putyin szerint az ott lévő orosz katonák csak „önkéntesek”.

A konfliktus már nyolcezer áldozatot követelt. Most azonban úgy tűnik, esély van rá, hogy megvalósul a februárban Minszkben aláírt tizenkét pontos béketerv. Ez egy átmeneti önkormányzati periódus után újra integrálná Ukrajnába az elszakadt területeket. Szeptember óta mindkét oldal többé-kevésbé betartja a tűzszünetet, a donyecki lázadók pedig közölték, hogy október 18-án elkezdik kivonni csapataikat a frontvonalról.

Az Alekszander Zaharcsenko vezette donyecki, illetve az Igor Plotnickij vezette luhanszki körzetben „különutas” helyhatósági választásokat tartottak volna. Ezeket Kijev törvénytelennek minősítette, ám a régióban az október 25-i rendes ukrán önkormányzati választásokat sem rendezik meg. A lépés „megnyitja az utat afelé, hogy Ukrajna választások útján térjen vissza” az országrészbe, idézte a Wall Street Journal az ukrán elnököt. Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője szerint ez „új reményt ad arra, hogy fenntartható politikai megoldása lesz a konfliktusnak”.

A feszültségek csak enyhültek, de nem szűntek meg: a lázadóvezérek azt is közölték, hogy a külpolitikára is kiterjedő autonómiát, teljes amnesztiát és alkotmánymódosítást is követelnek. Kijevben mindez felháborodást váltott ki, mert az ukrán vezetés szerint a kulturális és régiós kérdésekben adott autonómia pont elég. Az általános amnesztia helyett pedig egyedi elbírálást akarnak, hogy ne ússzák meg a háborús bűnöket elkövetők – például azok, akik olyan támadásokban vettek részt, mint a maláj utasszállító gép tavaly nyári lelövése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.