Enyhítettek az egykepolitikán

Kínába ezentúl egy házaspárnak két gyereke lehet akkor, ha a szülők egyike egyke volt. Ha nincs korlátozás, 1979 és 2011 között 400 millióval több gyermek született volna.

A pekingi törvényhozás hivatalosan is megszüntette szombaton a munkával történő átnevelés intézményét, és enyhített az egykepolitika néven elhíresült korlátozási rendszeren is. Az erről szóló politikai döntést már november közepén meghozta a kommunista párt központi bizottsága, de most a parlament, Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága törvényerőre is emelte a határozatokat.

Kínai iskolában. Az irány marad, az erőszak nem
Kínai suli zu Szalai riport

Az egykepolitikát úgy enyhítik, hogy egy házaspárnak két gyereke lehet akkor, ha a szülők egyike egyke volt. Az Állandó Bizottság felszólította a tartományok illetékes törvényhozásait és állandó bizottságait, hogy a demográfiai helyzetnek megfelelően érvényesítsék a most hozott törvényeket.

Az egykepolitika néven elhíresült több évtizedes családtervezési rendszer megváltoztatásáról az utóbbi időben újra és újra felröppentek hírek, de azokat sokáig rendre cáfolták. Korábban már volt enyhítés, a vidéken élőkre és a kisebb nemzetiségekhez tartozókra más szabályok vonatkoztak. A legutóbbi engedmény úgy szólt, hogy ha mindkét szülő egyke, akkor a pár törvényesen két gyermeket vállalhat.

Az egykepolitikát 1979-ben vezették be a robbanásszerű népességfejlődés visszafogására. A korlátozások értelmében a városi környezetben élő házaspároknak csak egy gyerekük lehetett, a vidéken élőknek pedig kettő, de csak akkor, ha az először  kislányuk született. A politika világszerte a vadhajtásairól, az erőszakkal sterilizált áldozatokról sterilizálásokról, szelektív abortuszokról – volt, akit a hetedik hónapban kényszerítettek terhességmegszakításra – vált hírhedtté. A rendelkezés betartatása kezdettől, az 1980-as évek óta nehézségekbe ütközik, az emberek sok helyütt nem engedtek a központi akaratnak. Az enyhítés másik oka a társadalom elöregedése, a demográfusok legalábbis az egykepolitikára mutatnak felelősként azért, hogy 2050-re az országlakók egynegyede 65 év felett jár majd, ennek minden munkaerőpiaci következményével együtt.

De az egykepolitika miatt akkora az egyenlőtlenség a nemek arányában is: az erről szóló szakértői becslések szerint Kínában az évtized végére 24 millió olyan férfi lesz, aki nem talál magának párt, egyszerűen azért, mert nincs annyi nő az országban. A társadalmi hagyományoknak megfelelően a kínaiak máig a fiúgyermekeket részesítik előnyben, és az egykepolitika rengeteg szelektív abortusz oka volt eddig. A demográfusok azt állítják, hogy 1979 és 2011 között 400 millióval több gyermek született volna, ha nem vezetik be a korlátozást, és a világ népessége 2011 októbere helyett már 2006-ban elérte volna a hétmilliárdot.

Kínában minden szülőképes korú nőre másfél megszületett gyerek jut, vagyis több, mint Tajvanon, Japánban és Dél-Koreában, de messze elmarad a világelső Niger ezévi termékenységi arányszámától, amely 7,43. Indiában 2,55, az Egyesült Államokban 2,06, Magyarországon pedig 1,41 gyerek jut egy szülőképes korú nőre.

Ami a másik nagy döntést, a munkatáborokban történő átnevelést illeti, egy 2008-as adat szerint mintegy 350 erre specializált intézet működött az országban 160 ezer lakóval. Bírósági ítélet nélkül, rendőrségi kezdeményezésre többnyire kisstílű bűnözők, tolvajok, prostituáltak, kábítószerfüggők, szerencsejátékosok gyűjtőhelyeiről van szó, de a „nemzetbiztonságot veszélyeztető elemeket” is bezárhatták ezekbe.


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.