ENSZ BT: tüzet szüntess!

Fokozták az Izraelre nehezedő diplomáciai nyomást az ENSZ Biztonsági Tanácsában kedden. A BT-tagok és az arab országok külügyminiszterei mind tűzszünetet akarnak.

Fokozták az Izraelre nehezedő diplomáciai nyomást az ENSZ Biztonsági Tanácsában kedden. A BT-tagok és az arab országok külügyminiszterei a Gázai övezet ellen december 27-én indított katonai műveletek leállításáról közel négy órán keresztül vitatkoztak nyílt ülésükön. Keresték a tűzszünet megkötésének lehetőségeit.

A soros BT-elnök Franciaország külügyminisztere, Bernard Kouchner által vezetett tanácskozáson részt vett többek között az amerikai, a brit és több arab külügyminiszter, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. A felszólalók, főleg az arab országok képviselői, szorgalmazták, hogy a BT tegyen lépéseket a gázai válság rendezésének érdekében.

Mahmúd Abbász palesztin elnök arra kérte a testületet, hogy határozatban szólítson fel "az izraeli agresszió azonnali és teljes körű befejezésére, valamint a Gázai övezetet fojtogató izraeli zárlat feloldására." Abbász bírálta Izraelt a polgári áldozatok magas száma miatt, és azért, hogy figyelmen kívül hagyja a gázai hadműveletek befejezését szorgalmazó nemzetközi felhívásokat.

Bernard Kouchner azonnali tűzszünetet követelt, ami a Dél-Izrael elleni palesztin rakétatámadások leállítását és a Gázai övezetbe való fegyvercsempészet felszámolását is maga után vonja. Közölte, hogy várják Izrael válaszát Hoszni Mubarak egyiptomi elnök friss tűzszüneti javaslatára, amelyet Mahmúd Abbász mellett Condoleezza Rice amerikai és David Miliband brit külügyminiszter, valamint más hozzászólók is támogatásukról biztosítottak.

Hoszni Mubarak kedden este a Nicolas Sarkozy francia elnökkel Sarm-es-Sejkben tartott találkozója után közölte: javasolja, hogy Izrael és a palesztin frakciók kössenek azonnali hatállyal meghatározott időtartamú tűzszünetet, ami lehetővé tenné minden határátkelő megnyitását a Gázai övezetnek szánt humanitárius segélyek előtt, és időt biztosítana Egyiptomnak, hogy folytassa az átfogó és tartós tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítéseit.

Mubarak rendkívüli tanácskozásra hívta meg az izraeli és a palesztin felet, hogy garantálják, a jelenlegi válság többé ne ismétlődhessen meg. Meg kell állapodniuk a határok védelméről, az átkelők megnyitásáról és a Gázai övezet zárlatának feloldásáról is.

Gabriela Salev, Izrael ENSZ-nagykövete a BT ülésén csak annyit mondott, hogy nagyon komolyan veszik az egyiptomi javaslatot. Condoleezza Rice kijelentette, hogy sürgősen el kell jutni egy fenntartható, hosszú távú tűzszünetig. Világossá tette azonban, hogy Washington is csak a valós biztonságot tartja elfogadhatónak, azaz harcképtelenné kell tenni a Gázai övezetet kormányzó Hamász radikális mozgalom fegyvereseit. Rice szerint létfontosságú, hogy az Abbász vezette Palesztin Hatóság ismét átvegye az ellenőrzést a Gázai övezet felett is.

A BT egyetlen arab tagja, Líbia határozati javaslatot kezdett el köröztetni kedden. Ebben "azonnali és tartós tűzszünetre", valamint "mindennemű katonai tevékenység és erőszakos cselekmény leállítására" szólított fel. Líbia már szerdán szavazásra bocsátaná a javaslatot, bár enne sorsa meglehetősen bizonytalan. Diplomaták szerint több napba is beletelik, amíg előkészítenek egy tűzszünetre felszólító határozatot, amely elfogadása esetén kötelező érvénnyel bír Izrael számára is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.