ENSZ: katasztrófa ha lezárják a csempészalagutakat Gázában

Katasztrofális helyzetbe jutnak a Gázai övezet lakosai, ha Egyiptomnak sikerül lezárnia a közös határ alatt húzódó csempészalagutakat - figyelmeztetett New York-i idő szerint csütörtök este az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főbiztosa.

Akármennyire elítélendő is, hogy a palesztinok több száz ilyen alagutat fúrnak, és akármilyen negatív hatással van is ezeknek az alagutaknak a léte a gázai övezeti társadalomra és gazdaságra, megszüntetésük esetén a lakosok aligha élnék túl a blokádot, mert ezeken keresztül jut be az övezetbe a létfontosságú élelmiszer, gyógyszer és egyéb áru - jelentette ki John Holmes, aki a hónap elején négynapos látogatást tett az övezetben.

Tapasztalatairól már egy héttel ezelőtt beszélt egy hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Mint akkor, most is kijelentette, hogy a blokád miatt az övezet "nagy szabadtéri börtöné vált", és a lakosságnak folyamatosan nemzetközi segélyekre van szüksége ahhoz, hogy ne veszítse el a reményt. Holmes ismét felszólította Izraelt, hogy oldja fel az övezet zárlatát.

Általános vélekedés szerint a területet az egyedüli irányítása alatt tartó Hamász palesztin radikális szervezet fegyvereket és pénzt visz be az övezetbe az alagutakon át. Izrael rendszeresen kísérletet tesz az alagutak felszámolására.

Egyiptom már korábban kerítést épített az övezettel közös határa mentén, újabban pedig acéllemezeket állít le a földbe, hogy megakadályozza újabb alagutak fúrását. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök szerint országának is szüksége van a védelemre a csempészet ellen, mert terroristák Egyiptomban is hajtottak végre támadásokat, és igyekeznek továbbiakat is elkövetni.

Holmes szerint kétségbeejtő, hogy az övezet elleni 2008 végi, 2009 eleji izraeli offenzíva óta a blokád miatt gyakorlatilag nem folyik ott semmilyen újjáépítés. A főbiztos kijelentette, hogy szerinte a blokád nem erősíti Izrael biztonságát, és hatására a Hamász sem gyengül meg.

Izrael 48 órára teljesen lezárta Ciszjordániát

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter "biztonsági okokból" elrendelte péntek nulla órától Ciszjordánia teljes lezárását 48 óra időtartamra - jelentette be a hadsereg szóvivője, aki szerint "támadás veszélye" áll fönn, emiatt szükséges blokád, de többet nem közölt.

A hadsereg zsidó ünnepekkor le szokta zárni a megszállt területet a Jordán nyugati partján, most azonban nem lesz semmilyen ünnep. Ilyen zárlatra utoljára több mint egy élve volt példa. Lehetővé teszik azonban mindkét irányban a humanitárius okból való közlekedést, és a vallási iskolák oktatóinak mozgását.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.