ENSZ: Izrael túlzott erőt használt

Májusban az izraeli hadsereg éles lövedékkel állított meg palesztin tiltakozókat a libanoni határon.

Az izraeli hadseregtúlzott erőt használt egy ENSZ-jelentés szerint, amikor májusban éles lövedékkel állított meg palesztin tiltakozókat a libanoni határon; a világszervezet ugyanakkor megállapította, hogy a tüntetők magatartása is provokatív és erőszakos volt.

Május 15-én, az Izrael állam 1948-as megalakulása utáni tömeges palesztin menekülés évfordulóján nagyjából 10 ezer tiltakozó gyűlt össze az izraeli-libanoni határ libanoni oldalán, és a tömegből kivált nagyjából ezer ember, akik megindultak az ENSZ által megállapított tűzszüneti vonal, a "Kék vonal" kerítése felé.

Az izraeli katonák tüzet nyitottak; hét ember életét vesztette, és több mint százan megsebesültek.

Az alkalmazott kényszer nem állt arányban a fenyegetéssel, viszont a palesztin tiltakozók köveket és benzines palackokat hajigáltak át a tűzszüneti vonalon; vagyis mindkét fél megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának ide vonatkozó 1701-es határozatát - állapította meg az ENSZ-főtitkár hivatala által kiadott jelentés, amely a világszervezet libanoni békefenntartó műveletének, az UNIFIL-nek a vizsgálatán alapul.

Ez volt a legsúlyosabb incidens a feszült térségben azóta, hogy a zsidó állam és a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet öt évvel ezelőtt 34 napon át háborút vívott egymással.

Az izraeli sajtó úgy tudja, hogy az izraeli kormány az ENSZ-jelentésre válaszul lemondott egy találkozót az ENSZ libanoni különleges összekötőjével, Michael Williamsszel.

A palesztinok minden év májusában megemlékeznek nemzeti katasztrófájukról, a nakbáról. Idén rendhagyó módon - az arab világban kirobbant rendszerellenes felkelések hatására - nemcsak Ciszjordániában és a Gázai övezetben, hanem az Izraellel szomszédos arab országokban, Libanonban, Egyiptomban, Jordániában is tiltakozások voltak az évfordulón a zsidó állammal közös határ közelében.

Libanonban több mint 400 ezer palesztin él menekülttáborokban az ENSZ adatai szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.