ENSZ: éhezés van, éhínség nincs Szomáliában

Véget ért az éhínség Szomáliában – állítja az ENSZ. Igaz, a világszervezet szerint az ország harmada továbbra is segélyekre szorul.

A nemzetközi segélyeknek és az idei rendkívül jó termésnek köszönhetően visszaszorult a fenyegető éhínség Szomáliában. Az ENSZ szerint már nem kell a szigorú szabályok szerint meghatározott, klasszikus éhínségről beszélni, amilyen az elmúlt fél évben dúlt Afrika szarvában. Ugyanakkor a helyzet továbbra is törékeny, a segélyek fenntartására továbbra is szükség van, miután a lakosság harmada, 2,3 millió ember továbbra sem jut rendszeresen élelemhez.

A fenti adat azonban már így is nagy javulást jelent: a közvetlen éhhalállal fenyegetettek száma 750 ezerről negyedmillióra csökkent, míg a rendszeres élelmiszersegélyre szorulók négymilliós tábora 1,7 millióval szűkült – idézte a Reuters az ENSZ szomáliai humanitárius programjainak koordiátorát, Mark Bowdent.

Bár az elmúlt hatvan év egyik legaszályosabb időszakán van túl az ország, az alapvető problémát a 20 éve tartó polgárháború teremtette instabil politikai, biztonsági helyzet adja. Szomáliának jelenleg nincs is központi vezetése, a kormány fennhatósága csak az ország kisebb részére, leginkább csak az Afrikai Unió békefenntartói által biztosított fővárosra terjed ki. Itt 180 ezer ember él menekülttáborokban.

Az ország északi része kvázi független életet él, a déli régiók határmenti részeit kenyai és etióp erők ellenőrzik a helyi milíciákkal, míg a belső területeket az iszlamista, al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shabaab. Ez utóbbi terület a legalkalmasabb földművelésre Szomáliában, a Dzsuba és a Sebelle folyók révén. A földek nagy része azonban a milíciák harcai miatt inkább parlagon hever. Ennek ellenére a 2012-es termés a duplája volt az elmúlt 17 év átlagának, ami a helyi élelmiszerárak csökkenését is elősegítette. A krízisnek azonban – figyelmeztet az ENSZ – nincs vége.

Gyermek a kenyai-szomáliai határon fekvő Dadaab menekülttáborban
A newly arrived refugee child from Baidoa in Somalia is breastfed as they camp outside Ifo refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 30, 2011. The whole of drought- and conflict-wracked southern Somalia is heading into famine as the Horn of Africa food crisis deepens, the United Nations said. In a report for countries sending aid, the U.N.'s umbrella humanitarian agency OCHA said the "crisis in southern Somalia is expected to continue to worsen through 2011, with all areas of the south slipping into famine". REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA - Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER ENVIRONMENT) TEMPLATE OUT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.