ENSZ: Szíria korunk legnagyobb humanitárius katasztrófája

Szíria lakosságának közel fele kényszerült elhagyni otthonát a három éve dúló polgárháborúban, amely korunk legnagyobb humanitárius katasztrófáját jelenti – állítja az ENSZ.

Az világszervezet menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) tegnapi jelentése szerint eddig több mint hárommillió szíriai menekültet regisztráltak, ami egymilliós növekedés jelent a tavalyi számokhoz képest.

Sebesült fiú a szír kormányerők egyik júliusi támadása után a Damaszkusz melletti Gutában
Sebesült fiú a szír kormányerők egyik júliusi támadása után a Damaszkusz melletti Gutában
Badra Mamet / Reuters

A jelenlegi kilátástalan politikai helyzetben és az Iszlám Állam (IS) szélsőséges szunnita szervezet szíriai előrenyomulásával pedig a közeljövőben várhatóan tovább növekedik majd a menekültek száma.

Az UNHCR jelentése szerint minden nyolcadik szíriai a határon túlra menekült – az emberek többsége a szomszédos Libanonban, Törökországban és Jordániában keres menedéket –, további 6,5 millióan – felerészt gyerekek – pedig az ország határain belül voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat. A három éve dúló háborúban eddig 190 ezren vesztették életüket.

A menekülés a szomszéd országokba azonban a BBC szerint egyre nehezebb, mivel az embercsempészek hatalmas összegeket kérnek érte. Azok, akiknek sikerült, gyakran rettegve, sokkos állapotban, a végkimerültség határán érkeznek meg a menekülttáborokba. Vanna, akik több mint egy éven át vándorolnak és bujkálnak faluról falura, amíg elhagyhatják Szíriát.

Menekültek Isztambulban. Egyre nehezebb
Menekültek Isztambulban. Egyre nehezebb
Yagiz Karahan / Reuters

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának helyette, Kjung Va Kang szerint az IS „új szintre helyezte" a szíriai civilek elleni erőszakot. Barack Obama amerikai elnök azonban csütörtökön hangsúlyozta, hogy a Nyugat nem szövetkezik Bassár el-Aszad szíriai elnökkel a szélsőségesek elleni harcban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.