ENSZ-szavazást szeretnének a palesztinok az izraeli megszállás befejezéséről

A palesztin hatóságok közölték, nyomást szeretnének gyakorolni az ENSZ Biztonsági Tanácsára (BT) ezen a héten, ezért határozattervezetet nyújtottak be, amely szorgalmazza, hogy Izrael 2016 novemberéig vonja ki csapatait a megszállt palesztin területekről.
A dokumentum beterjesztéséről szóló döntést vasárnap közölték, miután a palesztin elnök, Mahmud Abbász találkozott a Fatah mozgalom és a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetőivel. A tervezetről korábban az Arab Liga is tárgyalt, és azt támogatta.

Guardian azt írja, hogy a Jordánia támogatásával benyújtott dokumentumról várhatóan szerdán szavazhatnak az ENSZ-BT-ben. Egy másik felkérés is érkezett Franciaország részéről, amely az izraeli-palesztin béketárgyalások két éven belüli befejezését szorgalmazza.

Izrael ellenzi a határozatot, és a zsidó állam csapatainak kivezénylését Ciszjordániából, a Gázai övezetből és Kelet-Jeruzsálemből.

John Kerry amerikai külügyminiszter a héten Európába látogat, majd találkozik izraeli és palesztin vezetőkkel, hogy megoldást találjanak a kialakult konfliktusra. A külügyminisztert várhatóan az Arab Liga megpróbálja meggyőzni, hogy szavazza meg a konfliktus befejezésére irányuló határozatot.

Amerikai hivatalos szervek nem ellenzik az újabb dokumentum beterjesztését, de szerintük eddig egyik javaslat sem volt teljesen elfogadható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.