ENSZ-szankciók Észak-Korea ellen

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag megszavazta pénteken az Észak-Koreát sújtó szankciók megszigorítását. Az újabb korlátozásokkal egyebek között megtiltják Phenjan számára a fegyverek exportját és a legtöbb fegyver importját, a nemzetközi pénzintézeteket pedig eltanácsolják a hitelfolyósítástól.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag megszavazta pénteken az  Észak-Koreát sújtó szankciók megszigorítását. Az újabb korlátozásokkal egyebek között megtiltják Phenjan számára a fegyverek exportját és a legtöbb fegyver importját.

A BT  felhatalmazza a világszervezet tagországait arra, hogy átvizsgálják a kommunista országba irányuló vagy onnan induló, gyanús tengeri, szárazföldi és légi szállítmányokat, és elkobozzák a tiltott  árucikkeket. A nemzetközi pénzintézeteket felkérik, hogy ne adjanak új hiteleket Phenjannak.

A büntetőintézkedéseket azért hozták, mert Észak-Korea május 25-én tiltott atomrobbantást hajtott végre. Az Egyesült Államok által javasolt szankciókat a kezdeti vita után Oroszország és Kína is megszavazta.

z ENSZ BT azt reméli: a büntetőintézkedések megszigorításával rá lehet kényszeríteni Phenjant arra, hogy visszatérjen az atomfegyver- és rakétafejlesztési programjának leállítását célzó nemzetközi tárgyalásokhoz.

Ezek az intézkedések pontosan a nukleáris, rakéta-, valamint tömegpusztítófegyver-programokat célozzák - mondta el Philip Parham brit nagykövet. Hangsúlyozta, a szankcióknak nem az a céljuk, hogy korlátozzák a törvényes műveleteket és kereskedelmet, és nem lehetnek káros hatásaik Észak-Korea nagy nyomás alatt élő népére.

Egyes elemzők szerint a szankciók nem elég erősek, hiszen Észak-Korea már korábban is megmutatta, hogy képes ellenállni a külföldi nyomásnak. Kína azon az alapon ellenezte a keményebb intézkedések elfogadását, hogy azok destabilizálnák Észak-Koreát, és menekültek tömegei áramlanának át kínai területre. Azt pedig sem Peking, sem Moszkva nem látná szívesen, ha egy kikényszerített észak-koreai hatalomváltás nyomán egy olyan egyesült Korea jönne létre, amely az Egyesült Államok biztos szövetségese.

Az észak-koreai fegyverimport tilalma Kína nyomására lett csak részleges; Peking ragaszkodott hozzá, hogy Phenjan könnyű fegyvereket, egyebek között puskákat, gépfegyvereket szerezhessen be külföldről. Észak-Korea ezeket többnyire Kínától vásárolja meg.

A pénteken elfogadott BT-határozat elítélte a május 25-i atomkísérletet és felszólította Észak-Koreát: a jövőben tartózkodjon minden teszttől és állítsa le ballisztikus rakéták gyártását, továbbá tegye lehetővé a nemzetközi ellenőrzéseket az atomsorompó-egyezményhez való csatlakozással. Szakértők rámutattak: az észak-koreai szankciókkal a BT üzenni kívánt Iránnak is, amely szintén elutasította az egyeztetéseket atomprogramjáról az ezt kikényszeríteni szándékozó ENSZ-szankciók ellenére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.