ENSZ-misszió látogat a mészárlás színhelyére

Az ENSZ bejelentette, hogy missziót küld a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti városaiba, ahol a közelmúltban tömeges mészárlást hajtottak végre.

A bejelentés azt követően érkezett, hogy az országban tartózkodó ENSZ-misszió tagjai közölték a BBC-vel, egy felderítő repülés alkalmával három porig égett várost fedeztek fel, ahol január végén és február elején a becslések szerint mintegy hetven embert végeztek ki. Az ENSZ-misszió tájékoztatása szerint a gyilkosságokat főleg Kivu északi részén követték el, így félemlítve meg a lakosságot. Az áldozatok többségét machetével ölték meg

„Egy délutáni felderítő repülés alkalmával láttuk, hogy három várost is felgyújtottak. Egyelőre nem tudtunk senkit odaküldeni, hogy megerősítse, amit a levegőből láttunk, de holnap sort kerítünk rá” – nyilatkozta a BBC-nek Ray Torres. Miután a kongói kormány tavaly novemberben legyőzte az M23 lázadó szervezetet, az ENSZ fokozta a jelenlétét régióban.

A nemzetközi szervezet úgy véli, mintegy negyven fegyveres szervezet működik a régióban, és ebből legalább négy komoly fenyegetést jelent. Kongó keleti része évtizedeken át volt etnikai konfliktusok és a természeti kincsekért folyó harc színtere. Becslések szerint ötmillióan vesztették életüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.