ENSZ-megbízott tárgyal Damaszkuszban

A nemzetközi segélyek akadálytalan eljuttatásához kérte szerdán Damaszkuszban a szír hatóságok segítségét Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese.

Valid Muallem szír külügyminiszter ezt meg is ígérte az ENSZ-tisztviselőnek, noha szerinte „néhány nyugati és arab ország szankcióikkal a polgári lakosságot sújtják”.

Az állami SANA hírügynökség felvétele az ellenzéki erők  Baba Amrban hagyott arzenáljáról
A handout photograph released by Syria's national news agency SANA on March 7, 2012, shows weapons found by Syrian security in Homs, that they said belong to armed groups. REUTERS/SANA/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Az ígéret ellenére a hadsereg folyamatosan akadályozza, hogy az ellenzéki központnak számító Homsznál veszteglő, hét kamionnyi nemzetközi segélyszállítmány eljusson Baba Amr negyedbe, ahonnan a csaknem egyhónapos harcok után múlt héten kivonultak a lázadók. Szerdán Amos és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) is megkapta a zöld jelzést a Baba Amrba való belépéshez, segély azonban nem mehetett velük. Az ENSZ főtitkárhelyettese kevesebb mint egy órát töltött a városrészben, mielőtt visszautazott volna Damaszkuszba. Az ICRC szerint a negyedet a lakók többsége már elhagyta, és olyan vidékre menekült, ahol szabad a hozzáférés a segélyekhez. Saját bejelentésük szerint a dezertőr katonákból álló Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) egységei a múlt héten azért hagyták el Baba Amrt, mert nem maradt elég fegyverük a polgári személyek megvédésére.

A Human Rights Watch összesítése alapján a négy héten át ostromlott Baba Amrban hétszáz civil áldozatot követeltek az összecsapások. A homszi ellenzék szerint a hatóságok most éppen azon vannak, hogy eltávolítsák a temetetlen holtakat a negyed utcáiról, és végezzenek a tömeges házkutatásokkal. Az ellenzék attól tart, hogy a Baba Amr-i vérfürdő Idlibben ismétlődhet meg, miután Latakiából 42 tank és 131 csapatszállító jármű indult az ország északi részén fekvő város felé, és már hallatszik is ágyútűz a térségből.

Washington eközben Szíria elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat. A külügyminisztérium szerint ugyanis az országban mind nehezebbé válhat az átkelés, és megtörténhet, hogy a damaszkuszi kormány figyelmeztetés nélkül lezárja a határokat. Az Egyesült Államok már korábban bezárta damaszkuszi nagykövetségét, csakúgy, mint Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország és Spanyolország is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában újrakezdődtek az egyeztetések egy új Szíria-határozatról. Az előző kísérletek Moszkva és Peking ellenállásán hiúsultak meg. Az amerikai szövegezésű újabb tervezetben a BT azt követelné Bassár el-Aszad rezsimjétől, hogy haladéktalanul vessen véget a népfelkelés elfojtásának, a szír ellenzéket pedig felszólítanák, hogy tartózkodjék az erőszaktól, miután a damaszkuszi kormány teljesíti a határozatban foglalt követeléseket. Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes szerint a tervezet „még jelentős kiigazításra szorul”. Moszkva szerdán arra szólította fel Damaszkuszt és a szír ellenzéket, hogy haladéktalanul vessenek véget az erőszaknak, és tegyék lehetővé a humanitárius segélyek eljuttatását Homszba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.