ENSZ-közgyűlés: az elítéltek hazaszállítását követeli Szerbia

A belgrádi vezetők azt fogják követelni az ENSZ-közgyűlés jövő heti ülésén, hogy a háborús bűncselekmények miatt elítélt szerbek hazájukban tölthessék le börtönbüntetésüket - közölte Ivan Mrkic szerbiai külügyminiszter.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilapban pénteken megjelent nyilatkozatában azt mondta, hogy az ENSZ-közgyűlés április 10-i ülésén, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) munkájának szentelnek, a belgrádi küldöttséget Tomislav Nikolic szerbiai államfő vezeti majd.

Nikolic ezúttal is követelni fogja, hogy szerbiai börtönökbe szállítsák át azokat szerbiai állampolgárokat, akik „szerte a világon töltik börtönbüntetésüket”, hogy családtagjaik ne jussanak csődbe a külföldi börtönlátogatások miatt.

Ivan Mrkic közölte, hogy a szerbiai küldöttség az ENSZ-közgyűlésen fel fogja hívni a figyelmet a Hágában elítélt szerbek nagy számára, és az ilyen téren tapasztalható félelmetes aránytalanságokra.

„A törvényszéket azért alapították, hogy kibékítse azokat a népeket, amelyek egy szuverén országon belül éltek, és megbüntessen egyes személyeket, nehogy egész népek váljanak bűnössé. Ugyanakkor valami egészen más történt, ami aligha vezet megbékéléshez: a törvényszék önmaga ellentétjévé vált” - mondta a külügyminiszter.

Az NT munkájának szentelt plenáris ülést Vuk Jeremic volt szerbiai külügyminiszternek, a Közgyűlés jelenlegi elnökének kezdeményezésére tartják meg.

A Vecernje Novosti azt írja, hogy egyes országok vezetői sietősen le fogják mondani a részvételt, és az NT elnöke, Theodor Meron is megerősítette, hogy nem lesz jelen, ennek ellenére a belgrádi küldöttség komolyan készül az eseményre.

A közgyűléssel párhuzamosan zajló panelbeszélgetéseken belgrádi jogi szakértők és történészek is ismertetik majd a véleményüket. Egyikük, Dragomir Milojevic, a szerbiai semmítőszék és az országos bírói tanács elnöke azt mondta a lapnak: „szemet szúr”, hogy a szerbiai vádlottakat „a priori” elítélték Hágában, gyakorta ugyanolyan alapon, mint amilyen alapon másokat felmentettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.