ENSZ-főtitkár: nem biztos, hogy hiteles az izraeli és a palesztin vizsgálat

Nem biztos, hogy Izrael és a palesztinok eleget tettek az ENSZ követelésének, és hiteles vizsgálatot folytattak le a vádak kivizsgálására, hogy szándékosan támadtak polgári lakosokat az egy évvel ezelőtti gázai offenzíva idején - állapítja meg Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Közgyűlés számára csütörtök estére elkészített jelentésében.

Ban Ki Mun figyelmeztet, hogy minden olyan esetben vizsgálatot kell folytatni, amikor "hihető vádak merülnek fel emberjogsértésekkel kapcsolatban".

Izrael azt állítja, hogy kivizsgált 150 különböző esetet, és ezek közül 36-ban bűnügyi eljárás indult. Csaknem száz palesztintól gyűjtöttek be vallomásokat és panaszokat. A palesztinok csak január végén indítottak vizsgálatot, pedig az ENSZ Közgyűlése már novemberben határozatban kérte ezt mindkét féltől.

A 72 oldalas jelentés szerint az ENSZ-főtitkár még nem tudta végérvényesen megállapítani, hogy Izrael és a palesztinok eleget tettek-e a Közgyűlés vizsgálatra vonatkozó követelésének. Ban reményét fejezte ki, hogy a közgyűlési határozat olyan vizsgálatokat eredményez majd, "amelyek függetlenek, hitelesek és a nemzetközi mércéknek megfelelők".

A Közgyűlés 114 ország által elfogadott novemberi határozata azt követelte Izraeltől és a palesztinoktól, hogy három hónapon belül folytassanak le vizsgálatot az úgynevezett Goldstone-jelentésben feltüntetett háborús bűncselekményekkel összefüggésben. A jelentés mindkét felet elmarasztalta a konfliktusban elkövetett állítólagos bűnökért, keményebben ostorozva ugyanakkor Izraelt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.