ENSZ-békefenntartókat kért az ukrán elnök

Oleh Turcsinov szerint a kéksisakosok segíthetnének oroszpárti milíciák eltávolításában a Kelet-Ukrajna szerte elfoglalt rendőrségi székházakból.
ENSZ-békefenntartókat kért Ban Ki Muntól, a világszervezet főtitkárától hétfőn Oleh Turcsinov ukrán elnök – jelezte hétfőn az ukrán államfői elnöki hivatal honlapja. Turcsinov telefonon beszélt Bannal. Szerinte Ukrajnában a kéksisakosok segíthetnének eltávolítani az elfoglalt rendőrségi székházakból azokat az oroszpárti szeparatistákat, akik egyre több kormányzati épület felett veszik át az irányítást, és figyelmen kívül hagyták a kijevi vezetés által adott kivonulási ultimátumot is.

Azt, hogy ENSZ-békefenntartók vonuljanak be Ukrajnába, az Egyesült Államok is szeretné. A tekintélyes republikánus szenátor, John McCain már januárban megpendítette a lehetőséget, Victoria Nuland külügyi államtitkár pedig a „Fuck the EU" kiszólásról elhíresült telefonbeszélgetésben jelezte, az Egyesült Államok azt szeretné, ha az ENSZ kiváltaná az Európai Unió szerepét Ukrajnában.

A békefenntartók bevonulásának egyébként három alapvető feltétele van. Először is, hogy az adott ország hatalmon lévő kormányzatának bele kell mennie a dologba – ez Turcsinov kéréséből ítélve teljesült –, másrészt viszont szükség van olyan ENSZ-tagállamokra, amelyek vállalják, hogy egységeket küldenek a kontingensbe. A misszióra ezen túl rá kell bólintania az ENSZ Biztonsági Tanácsának is. Mivel az ENSZ-békefenntartók többnyire a hatalmon lévő vezetés helyzetét stabilizálja, enyhén szólva kétséges, hogy állandó BT-tagként rábólintana-e a kéksisakosok bevonulására az az Oroszország, amely a közkeletű nyugati vádak szerint csak szítja a konfliktust Kelet-Ukrajnában élő orosz kisebbségre védelmére hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.