Háromszázhetvenen haltak meg eddig a szíriai orosz légicsapásokban

A Szíriában szeptember vége óta tartó orosz légicsapásokban 370-en haltak meg, közöttük 243 felkelő és 127 civil - közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű emigráns szervezet igazgatója az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz légierő által az utóbbi három hétben Szíriában megölt felkelők közül 52-en az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet fegyveresei voltak. A 127 polgári áldozatból 36 kiskorú, 34 pedig nő volt - derült ki a tájékoztatásból.

Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta közel-keleti országban a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Moszkva állítása szerint harci gépei az Iszlám Állam szervezetét és más terroristákat támadnak, de nyugati jelentések szerint az orosz célpontok között az Egyesült Államok által is támogatott, mérsékeltnek tekintett felkelőcsoportok is vannak.

Az orosz légierő több szíriai tartományt is támad egyszerre, köztük az Iszlám Állam fellegvárának számító Rakkát, főleg azonban olyan területeket vesz célba, ahol nem a dzsihadisták, hanem más felkelőcsoportok vannak jelen, és amelyek ellen a Bassár el-Aszad vezette rezsim folytat hadműveleteket. Az egyik legutóbbi orosz légi támadásban, amelyet az északnyugat-szíriai Latakia tartományban hajtottak végre, legalább 40-en vesztették életüket és több mint százan sebesültek meg.

Egy rezsimhez közeli katonai forrás kedden azt közölte, hogy legalább három, a kormányerők oldalán harcoló orosz vesztette életét, több másik pedig megsebesült hétfő éjszaka egy gránáttámadásban, amelyet a latakiai Nabi Júnisz térségében található állásuk ellen követtek el. Az OSDH igazgatója azt közölte a történtekkel kapcsolatban, hogy valóban orosz állampolgárok haltak meg, de az áldozatok számáról nem szólt, csak arról, hogy feltehetően önkéntesekről, nem pedig a reguláris erők tagjairól van szó - írja az MTI.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.