Engedélyezték a kegyes halált Kanadában

A kanadai parlament elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében a tartós betegeknek lehetőségük van az orvosilag támogatott öngyilkosságra.

A tervezetet pénteken szavazta meg a szenátus, az alsóház pedig már korábban elfogadta - számolt be a BBC. Már csak a főkormányzó formális jóváhagyása kell, hogy valóban életbe lépjen a rendelkezés.

Több képviselő a sokkal szélesebb körű szabályozás mellett volt, azonban több hétnyi politikai csatározás után engedtek Justin Trudeau miniszterelnök és liberális kormánya nyomásának, és elfogadták a szűkebb hatáskört biztosító törvényt.

A kritikusok szerint a szabályozás túlságosan szigorú, mivel nem vonatkozik a lehetőség az olyan betegségben szenvedőkre, mint a szklerózis multiplex vagy a különböző degeneratív betegségek (például az Alzheimer kór, rák, szívbetegségek). A kormány szerint ez az új törvény csak az első lépés, amit majd tovább lehet bővíteni a jövőben. 

Jody Wilson-Raybould igazságügyi és Jane Philpott egészségügyi miniszter közleményükben hangsúlyozták, hogy a törvény megtalálta "a megfelelő egyensúlyt az orvosi segítséggel elkövetett öngyilkosságot vállalók önrendelkezési joga és a sebezhetők védelme között".

A törvénytervezet benyújtására akkor nyílt lehetőség, amikor a legfelsőbb bíróság eltörölte a gyógyíthatatlan betegek halálában történő orvosi segítség tilalmát. Ezzel a lépéssel Kanada csatlakozott ahhoz az alig tucatnyi országhoz, ahol legálisan segítenek a betegeknek méltósággal meghalni. Erre jelenleg Svájcban, Hollandiában, Albániában, Kolumbiában és Japánban van lehetőség, illetve az Egyesült Államokban Washingtonban, Kaliforniában, Oregonban, Vermontban, Új-Mexikóban és Montanában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.