Engedélyezik az örökbefogadást a francia homoszexuális pároknak

Egy nappal a szombati párizsi melegfelvonulás előtt a francia családügyi miniszter bejelentette, hogy a homoszexuális párok számára 2013 júniusától engedélyezett lesz a házasság és az örökbefogadás.

"Egy év múlva az azonos neműek is házasságot köthetnek és gyereket is örökbe fogadhatnak. Ugyanolyan jogaik és kötelességeik lesznek, mint bármilyen más házaspárnak" - fogalmazott Dominique Bertinotti a Le Parisien című fővárosi napilapban pénteken megjelent interjúban. A kormány ősszel terjeszti a törvényjavaslatot a parlament elé.

Francois Hollande államfő még az elnökválasztási kampányban tett ígéretet arra, hogy a parlament "legkésőbb 2013 tavaszán" elfogadja a homoszexuálisok házasságának engedélyezéséről szóló törvényt.

Egy januári felmérés szerint a franciák 63 százaléka támogatná a homoszexuálisok házasságának engedélyezését, amely egyébként évek óta szerepel a most kormányra került Szocialista Párt programjában, és 56 százalékuk azzal is egyetért, hogy örökbe fogadhassanak gyereket. 

Ez utóbbi javaslatot azonban több családvédő egyesület nem támogatja és népszavazást kezdeményezne a kérdésről. Henri Joyeux, a Franciaország családjai nevű szervezet elnöke a France 2 közszolgálati televízió híradójának azt mondta, hogy olyan nagy horderejű kérdésről van szó, amelyet népszavazásra kellene bocsátani. -Megfoszthatunk-e egy gyermeket egy mamától vagy egy papától két papáért vagy két mamáért cserébe? Ez egy hatalmas társadalmi kérdés. Ezért mi azt az álláspontot képviseljük, hogy a gyermek érdekeit kell szem előtt tartani - hangsúlyozta a családvédő.

Civil szervezetek becslése szerint jelenleg 200 ezer francia család létezik, amelyben azonos nemű szülők jogi elismerés nélkül nevelnek gyermeket. Elsősorban ezen családok elismerése érdekében lenne szerintük szükség az örökbefogadás engedélyezésére. -Tudjuk, hogy számos családnak vannak azért nehézségei a hétköznapokban, mert az egyik szülőt, aki pedig részt vesz a gyermek nevelésében, nem ismerik el hivatalosan az iskolában vagy az orvosnál. Ez egy olyan joghézag, amelynek a gyerekek fizetik meg az árát - hangsúlyozta a családügyi miniszter az interjúban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.