Engedély nélkül építik az aranybányát Romániában

Megkezdődtek az előkészületek az erdélyi Felsőcsertésen (Certeju de Sus) található aranytartalékok kitermelésére, noha az illetékes hatóság nem bocsátotta ki a munkálatok folytatásához elengedhetetlen építkezési engedélyt – közölte a Mining Watch.
A bányászati tevékenységet figyelő civil szervezetek hálózata múlt héten észlelte a kanadai Eldorado Gold romániai leányvállalata, a Deva Gold munkagépeit az ipari területen. Miután a polgármesteri hivatal átiratából értesültek, hogy a munkálatok építkezési engedély nélkül zajlanak, értesítették az állami építkezési felügyelőséget, és kérték, hogy hogy tegyék meg a megfelelő jogi lépéseket, és függesszék fel az illegális munkálatokat. Választ egyelőre nem kaptak.

A Mining Watch szerint a Hunyad (Hunedoara) megyei község bejáratánál már felépítettek egy raktárcsarnokot, egy másik fémvázú szerkezet felállítása pedig folyamatban van. Ráadásul a bányászati projekt ötöde egy Natura 2000 övezeten zajlana, márpedig védett területen zagytározót építeni vagy felszíni bányát nyitni tilos.

A civil szervezet szerint a helyi hatóságok, bár tagadják, tudtak a törvénytelen építkezésekről, hiszen a községben hetek óta megnövekedett tehergépjármű-forgalom bárkinek szemet szúr.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.