"Én vagyok Kambodzsa megmentője"

A 33 évesen hatalomra került vezető politikai ellenfeleit erőszak és megfélemlítés útján eltávolítva szilárdította meg uralmát, s azóta is változatlanul ellenzékiek és jogvédők bírálatát váltja ki.
Kambodzsa megmentőjének nevezte magát a délkelet-ázsiai ország harminc éve hatalmon lévő vezetője, Hun Sen szerdán, hatalomra lépésének évfordulóján tartott beszédében - írja a Híradó.

Az ország leghosszabb, 2,2 kilométer hosszú, a Mekong folyó felett átívelő hídjának felavatásán mondott beszédében Hun Sen megpróbálta semlegesíteni az őt érő bírálatokat mondván: csak ő volt elég bátor ahhoz, hogy szembeszálljon a kommunista vörös khmerek rémuralmával. "Ha Hun Sen nem lett volna kész belépni a tigris barlangjába, ki fogta volna akkor el a tigriseket?" - fogalmazott. Bírálóit arra hívta fel, hogy "ne csak a rosszat, hanem a jót is" ismerjék el politikai működésében.

Hun Sen vezetése alatt mindenesetre mérsékelt gazdasági növekedés és stabilitás állt be Kambodzsában, ahol előzőleg a vörös khmerek uralma alatt az élelmiszerhiánynak, a járványoknak és a kivégzéseknek 1,7 millióan estek áldozatul.

Egyes emberjogi megfigyelők azonban arra mutatnak rá, hogy Hun Sen "eredményei" csak viszonylagosak a vörös khmerek alatti állapotokhoz képest. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet egyebek közt bírósági eljárás nélküli kivégzésekért, kínzásokért, önkényes letartóztatásokért, cenzúráért, a gyülekezési jog korlátozásáért és besúgói hálózat kiépítéséért tartja felelősnek.

Hun Sen, egy kelet-kambodzsai földműves család sarja, eredetileg csatlakozott a vörös khmerekhez, akik az akkori Amerika-barát kormány megdöntésére törekedtek. 1977-ben Vietnamba szökött, és a korábbi elvtársait megdöntő, Kambodzsát megszálló vietnami csapatokkal tért vissza az országba 1979-ben.

A vietnami támogatással létrejött új kambodzsai kormány külügyminisztere, majd 1985-ben miniszterelnöke lett. Azóta megszakítás nélkül vezeti az országot, noha 1993-ban rövid időre kénytelen volt elfogadni a "társ-miniszterelnöki" tisztséget, miután pártja csak a második legtöbb szavazatot kapta az ENSZ-ellenőrzés alatt lefolytatott választásokon. Négy évvel később véres puccsal eltávolította a hatalomból pártja addigi koalíciós partnerét.

A 2013-as választásokon a Párt Kambodzsa Nemzeti Megmentéséért (CNRP) ellenzéki tömörülés a várakozásokon felül szerepelve 55 mandátumot szerzett a törvényhozásban, míg Hun Sen pártja, a Kambodzsai Néppárt 68-at, ám az ellenzék később megegyezést kötött Hun Sennel, és a HRW szerint az ország ismét az egypártrendszer felé tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.