EMNT: Újabb elnöki mandátumot kapott Tőkés László

A magyarellenesség a xenofóbia egyik alesete, mely nem kevésbé elítélendő, mint a rasszizmus, az antiszemitizmus vagy a cigányellenesség, áll az EMNT küldöttgyűlésének zárónyilatkozatában.

Újabb kétéves elnöki mandátumot kapott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) küldöttgyűlésén Tőkés László, aki egyedüli jelölt volt a tisztségre.

A küldöttgyűlés zárónyilatkozatában az EMNT megerősítette a Tőkés László által szorgalmazott stratégiaváltást. Ebben leszögezte, hogy a vélelmezett többségi érzékenység helyett a magyar érdekek képviseletét és védelmét kell előtérbe helyezni. Ennek szellemében erősíteni kell a külpolitikai érdekérvényesítő tevékenységet, és mindent meg kell tenni a "modellértékű romániai kisebbségpolitika" hamis mítoszának leépítéséért, a nemzetközi fórumok valós adatokon alapuló, tényszerű informálásáért.

A zárónyilatkozat kitér arra is, hogy külföldön és belföldön egyaránt tudatosítani kell: "a magyarellenesség a xenofóbia egyik alesete, mely nem kevésbé elítélendő, mint a rasszizmus, az antiszemitizmus vagy a cigányellenesség".

Az EMNT kinyilvánította, határozottan ellenzi a Verespatakot veszélyeztető bányászati beruházást, a káros hatású törpe-vízerőművek létrehozását, valamint a székelyföldi Rétyre tervezett fafeldolgozó óriásüzem megépítését. "Erdélyt nem gyarmatként, kirablásra alkalmas területként, hanem az ország ékköveként kellene fejleszteni, úgy, hogy természeti, kulturális adottságai ne tűnjenek el, hanem előtérbe kerüljenek" - olvasható a zárónyilatkozatban.

Tőkés László zárszavában emlékeztetett arra, hogy a két évvel ezelőtti küldöttgyűlésén döntött az EMNT az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) létrehozásáról. Kijelentette: "a párt nem töltötte be a hozzáfűzött reményeket és elvárásokat". Az eseményt követő sajtótájékoztatón az MTI kérdésére elmondta, az EMNP eredményeit a körülményeknek tulajdonítja, és továbbra is szövetségesként tekint a pártra. "Az EMNT továbbra is mozgalmi és civil hátteret biztosít a néppártnak" - fogalmazott Tőkés László.

A küldöttgyűlés megerősítette Sándor Krisztinát az ügyvezető elnöki tisztségben. Módosították az EMNT alapszabályát, így 11-ről 9 tagúra szűkítették az elnökséget. Partiumi alelnöknek Nagy József Barnát, közép-erdélyinek Gergely Balázst, székelyföldinek pedig Nagy Pált választották. Az elnökség tagjai lesznek továbbá Mátis Jenő, Borbély Zsolt-Attila és Tiboldi László, valamint a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által jelölt Sorbán Örs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.