Emlékművet emelnek Berlinben a Bundeswehr halottainak

Központi emlékművet építenek Berlinben annak a 2900 német katonáknak és civil alkalmazottaknak, akik szolgálatuk teljesítése közben vesztették életüket az elmúlt évtizedekben.

Központi emlékművet építenek Berlinben azok a német katonáknak és civil alkalmazottaknak, akik szolgálatuk teljesítése közben vesztették életüket. Az 1955-ben alapított Bundeswehrnek eddig nem volt ilyen emlékműve, pedig a német hadsereg az elmúlt évtizedekben legalább 2900 tagját veszítette el bevetések közben. Afganisztánban, az ottani misszió 2002-es kezdete óta már harminc német katona halt meg.

Az emlékmű alapkövét Franz Josef Jung (CDU) védelmi miniszter kezdeményezésére és jelenlétében a berlini Bendlerblockban tették le. A Bendlerblock nevű épületegyüttes ad otthont a német védelmi tárcának, itt van a Hitler elleni 1944 júliusában sikertelen merényletet végrehajtó gróf Claus Schenk von Stauffenberg ezredes és társainak emlékműve is.

A helyszín kiválasztását hosszas politikai viták előzték meg. Az ellenzéki liberálisok és zöldek, de a hadsereg, a légierő és haditengerészet érdekképviseleti szervei is láthatóbb helyen, így parlamentnek otthont Reichstag közelében akarták látni az emlékművet. Jungnak azonban sikerült keresztül vinnie a Bendlerblockot preferáló tervét azzal, hogy a törvényhozás dönt a hadsereg külföldi bevetéséről, de a parlamenti határozat végrehajtásáért a védelmi tárca a felelős.

A konzervatív politikus az alapkőletételkor azt hangsúlyozta, a német államnak és a társadalomnak kötelessége megemlékezni azokról, akik szolgálat közben életüket áldozták a szövetségi köztársaságért. Németországban a történelmi múlt miatt a hadsereget sokáig igen „óvatosan kezelték”. Változást a Jugoszlávia szétesését követő balkáni háborúk hoztak, amikor is a Bundeswehr – addig tabunak számító – külföldi bevetésekre indult az ENSZ mandátuma, illetve a NATO keretében. Az afganisztáni misszió kapcsán pedig az utóbbi időben kezdtek el „harcokban elesettekről” beszélni. A Bundeswehr kötelékében jelenleg több mint hétezer katona szolgál a világ különböző pontjain, s elemzők az elkövetkező évekre egyre több éles és feltehetőleg áldozatokkal járó külföldi bevetéssel számolnak.

A mintegy négymillió euróba kerülő emlékművet 2009 nyarán avatják fel, egy harminc méter hosszú és 10 méter magas, bronzborítású csarnokból fog állni.

 

(BERLIN)

Andreas Meck német építész az általa tervezett katonai emlékmű makettjével - Berlinben lerakták az első ilyen építmény alapkövét a második világháború óta
Andreas Meck német építész az általa tervezett katonai emlékmű makettjével - Berlinben lerakták az első ilyen építmény alapkövét a második világháború óta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.