Emlékezés a diktatúrákra, kis bökkenővel

Az EBESZ júliusban határozatban ítélte el a náci és a sztálini totalitárius diktatúrák által elkövetett népirtást és az egyéb emberiség elleni bűnöket. Az emlékezést beárnyékolja, hogy Oroszország továbbra sem hajlandó szembenézni a sztálini terror bűneivel.

Az EBESZ júliusban határozatban ítélte el a náci és a sztálini totalitárius diktatúrák által elkövetett népirtást és az egyéb emberiség elleni bűnöket. Korábban az Európai Parlament augusztus 23-át nevezte ki az európai totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapjául. Az emlékezést azonban beárnyékolja, hogy Oroszország továbbra sem hajlandó szembenézni a sztálini terror bűneivel - írja a Revista 22 román hetilap.

Sztálin-portré a Győzelem Napját (május 9.) ünneplő  kommunista felvonuláson Moszkvában
A woman holds a portrait of Soviet dictator Josef Stalin during a communist demonstration in central Moscow on Victory Day, May 9, 2009. President Dmitry Medvedev warned on Saturday that Russia would "decisively rebuff" aggression, as troops who defeated Georgia in a war last year took part in the annual Victory Day parade. Medvedev, opening the biggest and most spectacular parade in post-Soviet history, said the lessons of the Soviet Union's World War Two victory were still relevant today -- a clear reference to Russia's five-day war with Georgia last August. REUTERS/Alexander Natruskin (RUSSIA POLITICS MILITARY)

Az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet július 20-án „A megosztott Európa újraegyesítése" címen határozatot fogadott el, amely kimondja, hogy a holokauszt egyedülálló embertelenség a kontinens történelmében, és egyúttal elítéli a náci és a sztálini totalitárius diktatúrákat.

A dokumentum kiemelt fontosságúnak nevezi az emlékezést és a felvilágosítást a totalitárius ideológiák elleni harcban - csakúgy, mint az áprilisban az Európai Parlament által elfogadott „Európa lelkiismerete és totalitarizmus" határozat, amely augusztus 23-át, a Molotov-Ribbentrop paktum aláírásnak napját nevezi ki a nácizmus és a kommunizmus európai emléknapjául.

Oroszország viszonya a sztálini terrorhoz azonban beárnyékolja az emlékezést és megnehezíti a  megbékélést - írja a Revista 22. Az EBESZ-határozatot ellenző Moszkva ugyanis továbbra sem ismeri el a szovjet kommunizmus bűneit. Miközben a kelet-európai volt szocialista országok a náci németeket kiűző szovjet bevonulást egyben a kommunista diktatúra kezdeteként is számon tartják, Oroszország továbbra is csak a hőst látja a Vörös Hadseregben.

Olyannyira, hogy Medvegyev orosz elnök rendeletben tiltotta be „az Oroszország érdekekeit sértő történelemhamisítást", miután Vlagyimir Putyin miniszterelnök követelte, hogy nyilvánítsák bűncselekménynek a szovjet csapatok második világháborús fellépésének meggyalázását. „Az oroszok számára Sztálin még midig hős" - állítja a Revista 22.

A történelmi szembenézéssel még mindig adós Moszkva továbbra sem teszi lehetővé a szovjet titkosszolgálati anyagok kutatását. Így nem csak az orosz történészek, de a volt tagköztársaságok állampolgárai sem nyerhetnek betekintést a róluk készült jelentésekbe, ami szintén megnehezíti a múlt megértését és feldolgozását, illetve a megbékélést.

 

Forrás: globusz.net

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.