Emeletes irodaházat döntött romba az öngyilkos merénylő

A bagdadi terrortámadásnak 26 halálos áldozata és közel kétszáz sérültje van.

Egy háromemeletes irodaházat sikerült félig romba döntenie annak az öngyilkos merénylőnek, aki hétfőn robbantotta fel magát Bagdadban egy síita szervezet székháza előtt. A Bab al-Muadham negyedben végrehajtott terrortámadásnak 26 halálos áldozata és közel kétszáz sérültje van: a merénylő állítólag roskadásig tömte autóját robbanószerkezetekkel. A támadás célpontja, a Shia Waqf alapítvány a síita emlékhelyeket felügyeli a közel-keleti országban.

A detonáció elsöprő erejű volt: a Shia Waqf háromemeletes székházának homlokzati része összedőlt, a környéken pedig mindenhol betörte az ablakokat a légnyomás. A helyszín felett sokáig fekete füstoszlop gomolygott, a tűzoltók pedig most is keresik a túlélőket a romok között.

A merénylet valószínű oka egy vita, amely nemrég tört ki Irakban a többségi síiták és a szunniták között, miután a Shia Waqf át akarta venni egy patinás szunnita mecset, a Szamarrában lévő al-Aszkári, más néven az Arany Mecset felett az ellenőrzést. Szamarra két vallási áhítat övezte síita szent, Ali al-Hadi és Hasszán al-Aszkári nyughelye, a városban többségben lévő szunniták viszont azt állítják, a mecsetet évszázadokon át ők tartották fenn, így a Shia Waqfnak nincs jogalapja az átvételhez.

A Shia Waqf igazgatóhelyettese, Szami al-Masszudi a hétfői merénylet után nyugalomra intett azokkal a törekvésekkel szemben, amelyek szerinte a legszívesebben polgárháborúba sodornák az országot. „Az alapítványnak joga van az emlékhelyek átvételéhez, akadnak viszont, akik vérrel válaszolnak igényeinkre” – mondta az igazgatóhelyettes.

A szunnita Szaddám Huszein diktatúrája alatt a síitákat elnyomták: az Öböl-háború nyomán kitört felkelés elfojtásakor, 1991 áprilisában a rezsim hadserege becslések szerint 60-130 ezer síitával végzett Irak déli részén. A diktatúra 2003-as bukása síita politikai elit felemelkedését hozta magával, a szunniták viszont kiszorultak a hatalomból: 2006-2007-re pedig az ország a felekezetközi villongások martaléka lett: a szamarrai Arany Mecsetet akkor több támadás is érte. 2006 februárjában védjegye, a messziről felismerhető aranyozott kupola félig beomlott egy támadás nyomán.

Iraki rendőrök vizsgálják a robbantás helyszínét
Iraqi security personnel inspect the site of a car bomb attack in Baghdad June 4, 2012. A powerful car bomb exploded outside a Shi'ite Muslim administration office in central Baghdad on Monday, killing at least 18 people and wounding around 60 more, just days after six coordinated blasts rocked the Iraqi capital. REUTERS/Mohammed Ameen (IRAQ - Tags: CONFLICT POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.