Emberrablással vádolják a roma párt a szőke kislány miatt

Néhány napja egész Görögország lázban ég, mindenki a Maria nevű, körülbelül négyéves hölgy valódi édesapját és édesanyját keresi. Két nap alatt tízezer telefonhívás futott be ahhoz a jótékonysági szrevezethez, amely most rá vigyáz.

Görögországban ma áll először törvény elé az a roma pár, amelyiket okirat-hamisítással és azzal gyanúsítanak, hogy elrabolt egy most négyéves kislányt. A Maria névre hallgató hölgyre egy razzia alatt találtak rá az Athéntól 170 kilométerre északra fekvő Farszala roma táborában. A rendőrök eredetileg fegyvereket és kábítószereket kerestek, de a leginkább a tejfehér bőrű, zöldszemű, hirtelenszőke kislány tűnt fel nekik. Mariáról DNS-vizsgálat derítette ki, hogy nem a család tagja; a párnak – a negyvenéves férfinak és a 39 éves nőnek – a bíró előtt kell magyarázatot adnia, a kislány hogyan került hozzájuk.

Maria arcképe és személyleírása egy önkormányzati irodában
A poster of a four-year-old girl known as Maria, who was found living with a couple in a Roma camp in central Greece, is pictured in the office of the "Smile of the Child" charity, which is taking care of the child as police search for her biological parents, in an Athens suburb October 19, 2013. Greek police have asked Interpol to help them track down the real parents of the blonde girl with green eyes who was found in a Roma settlement near the town of Farsala during a police sweep on Wednesday for suspected drug trafficking. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS CRIME LAW)

Ami ezt illeti, a pár kitart amellett, hogy ha nem is a törvény betűje szerint, de Mariát adoptálták, a kislányt az édesanyja adta oda, hogy felneveljék. Ügyvédjük, Kosztasz Kacavosz azt is elmondta, hogy a pár azóta már kereste az édesanyát, csak megtalálni nem sikerült. A hatóságok ennek nem nagyon hisznek: azt mondják, Mariát elrabolták, és koldulni az utcára küldték volna – vagy áruba bocsátják a testét. Ezt támasztja alá az is, hogy a romák korábban már több történettel is előálltak arról, Maria hogyan került hozzájuk. Először azt állították, hogy a kislányra közvetlenül a születése után, egy lepedő csavarva bukkantak rá, később viszont ahhoz kezdtek el ragaszkodni, hogy Maria valódi édesapja egy kanadai férfi. Közvetve a hatósági gyanút igazolja az is, hogy kiderült, az emberrablással vádolt roma nő két személyazonosságot tart fenn és vesz igénybe támogatást; a papírok tanúsága szerint azt állítja, hogy hat gyermeket szült mindössze tíz hónap alatt.

Azután, hogy megtalálták, a görög hatóságok azonnal közzétettek Maria fényképét és személyleírását, hátha valaki tudja, ki a valódi édesanyja és édesapja. Ez először Görögországot hozta lázba, majd világsztárt csinált a kislányból. Mariára most egy Gyerekmosoly nevű jótékonysági szervezet vigyáz, amely Panagiotisz Partalisz kommunikációs igazgató szerint mindössze két nap leforgása alatt tízezer telefonhívást kapott Kanadától Nagy-Britannián és Skandinávián át Dél-Afrikáig, mind olyanoktól, akik tudni vélik, kicsoda is a kislány valójában. Ezután a tízezer telefonhívás után a Gyerekmosoly tíz olyan szálon tud elindulni, amely megoldással kecsegtet – tette hozzá a kommunikációs igazgató. A görög hatóságok eközben az Interpolon keresztül fordultak az európai országokhoz. Mariának észak- vagy kelet-európai vonásai vannak – mondják.

A farszalai tábor egyébként egy emberként áll ki a meggyanúsított pár mellett. A romák szerint Maria remekül érezte magát a családnál, amelyet a kislány szeretett, hiszen a gondját viselték – a pár állítólag jobban bánt vele, mint a saját gyerekekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.