Emberöléssel vádolják a rendőröket Freddy Gray halála miatt

Freddy Gray halála emberölésnek minősül, amiért az őt őrizetbe vevő rendőrök ellen vádat emelnek - jelentette ki pénteken az egyesült államokbeli Baltimore-ban Marilyn Mosby államügyész.

Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután "szemkontaktust teremtett" a rendőrökkel és futni kezdett előlük. A 25 éves afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakgerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több nagyvárosában pedig tiltakozások voltak.

Mosby szerint Grayt törvénytelenül vették őrizetbe, mert a rendőröknek nem volt okuk valószínűsíteni, hogy bűncselekményt követett el. A korábbi jelentésekkel ellentétben nem rugós kést, hanem zsebkést találtak nála, amelynek viselése a marylandi törvények szerint legális.

Az államügyész a legsúlyosabb bűncselekménnyel, szándékos emberöléssel a rabszállító furgon vezetőjét vádolta meg. A többiekkel szemben a vád gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és törvénytelen letartóztatás. Marilyn Mosby hangsúlyozta, hogy a rendőrök a vádlottól annak többszöri kérése ellenére is megtagadták az orvosi segítségnyújtás lehetőségét.

A marylandi állami orvosszakértői hivatal péntek reggel juttatta el az államügyész hivatalának a Gray boncolásáról készített előzetes jelentést. Ennek tartalmát a nyomozás ideje alatt nem hozzák nyilvánosságra.

Barack Obama amerikai elnök pénteken hangsúlyozta annak fontosságát, hogy kiderüljön, mi is történt Baltimore-ban, és kijelentette, hogy kormánya segíteni fog az ügy végére járni. Obama egyúttal azt is kijelentette, hogy a vádlottakat megilleti a tisztességes eljárás.

Mosby államügyész bejelentését Baltimore utcáin ujjongással, az autósok dudálással üdvözölték. A baltimore-i rendőrszövetség viszont még a vádak kihirdetése előtt levélben fordult az államügyészhez, amelyben azt állította, hogy a hat rendőr nem felelős Gray haláláért, és arra kérte Mosbyt, hogy nevezzen ki egy független különleges ügyészt.

Az úgynevezett rendőri testvéri rend helyi elnöke aggályait fejezte ki amiatt, hogy a Gray család ügyvédje, Billy Murphy júniusban Mosby választási kampányának egyik legjelentősebb támogatója volt, és megválasztása után tagja volt az államügyész átmeneti kabinetjének is.

Az államügyész elmondta, hogy felmenői öt nemzedéken át rendőrök voltak, ezért úgy vélekedett, hogy az általa emelt vádak miatt nem mérgesedik el a rendőrség és az ügyészség viszonya.

Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken bejelentette, hogy idén 20 millió dollárral támogatja a rendőrparancsnokságok kameravásárlásait. A kongresszus három évre összesen 75 millió dollárt hagyott jóvá erre a célra, az összegből az első részletet fogják most lehívni.

A The New York Times című napilap pénteken a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) adataira hivatkozva arról számolt be, hogy a rendőrök által elkövetett, indokolt emberölések száma valamelyest megemelkedett az utóbbi években. Miközben a hatósági intézkedések következtében 2009 és 2012 között 397-426 ember vesztette életét, addig a 2013-as, legfrissebb összesítés 461 ilyen esetet rögzített.

Azt szövetségi szakértők is elismerik, hogy ez a becslés túlságosan alacsony lehet a valós számokhoz képest. A lap két, önkéntesek által készített adatbázist, a Fatal Encounterst és a Killed by the Policet-t is idézett, amelyek egybehangzóan azt állították, hogy rendőrök 1100 embert ölnek meg évente az Egyesült Államokban, vagyis naponta hármat.

A halottak mintegy fele fehér és durván egyharmada fekete, ami a lakosságon belüli részarányokat is figyelembe véve azt jelenti, hogy feketéket háromszor olyan gyakran ölnek meg rendőrök, mint fehéreket. A kép teljességéhez az is hozzátartozik, hogy a bűnözés a feketék lakta negyedekben a legsúlyosabb probléma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.