Emberi jogi bohózat Guantánamón?

A genfi egyezménynek megfelelő humánus körülmények között élnek a Guantánamó börtöntáborában fogva tartott rabok - állítja egy egy Barack Obama elnök megbízásából készült jelentés. Egy emberi jogi szervezet szerint a vizsgálat bohózat volt.

A genfi egyezménynek megfelelő humánus körülmények között élnek a Guantánamó börtöntáborában fogva tartott rabok - állítja egy egy Barack Obama elnök megbízásából készült jelentés.

Jeffrey Gordon fehér házi szóvivő elismerte, hogy elkészült egy ilyen jelentés.

Patrick Walsh, a haditengerészet admirálisa 17 napos vizsgálódás után jutott arra a következtetésre, hogy a terroristizmus gyanújával fogva tartott személyek számára fenntartott börtöntábor megfelel a genfi konvenció azon cikkének, amely a hadifoglyokkal való humánus bánásmódról rendelkezik.

A vizsgálat eredményét azonnal bírálta, bohózatnak nevezte az American Civil Liberties Union (ACLU) polgárjogi szervezet.

Obama januári hivatalba lépése után egyik első intézkedéseként elrendelte az emberjogi szervezetek és külföldi kormányok által sokat bírált börtöntábor egy éven belüli bezárását. Ezenkívül felkérte védelmi miniszterét, Robert Gatest, hogy az őrizetesekkel való humánus bánásmód biztosítása érdekében 30 napon belül vizsgáltassa ki a táborban uralkodó körülményeket. A védelmi miniszter a haditengerészet műveleti parancsnokhelyettesét kérte fel ennek elvégzésére. Walsh változtatásokat is ajánlhat - árulta el egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselő, de arról nem beszélt, hogy az admirális élt-e ezzel a lehetőséggel.

A The New York Times idézett két olyan kormánytisztviselőt, aki olvasta a jelentés egyes részeit, és beszámolójuk szerint Walsh javasolja, hogy a fogva tartottak többször találkozhassanak, beszélhessenek egymással, legyen lehetőségük több szabadidős és vallási tevékenységre. Ezenkívül az admirális szerint változtatni lehetne azon a gyakorlaton, hogyan bánjanak a veszélyes és kevésbé veszélyes foglyokkal.

Anthony Romero, az ACLU ügyvezető igazgatója közleményében úgy ítélte meg, hogy a Pentagon-jelentés "nem tesz többet mint hogy tisztára mossa a Bush-kormány törvénytelen bánásmódot és fogva tartást lehetővé tevő politikáját". Független vizsgálatot követelt az ügyben, rámutatva arra, hogy  maga Obama elnök is elismerte, hogy Guantánamo nemzeti és nemzetközi törvényeket sért. "Az, hogy Walsh admirális hogyan végezhetett el alaposan mindössze 17 nap alatt egy olyan vizsgálatot, amelynek tárgya rabok fogva tartási körülményeinek és a velük  tanúsított bánásmódnak hét éves története, rácáfol minden logikára, és egy újabb bizonyíték arra, hogy az egész ügy egy bohózat" - írta az ACLU ügyvezető igazgatója.

Az Amnesty International szerint a vizsgálat eredménye "nem meglepő". A nemzetközi jogvédő szervezet hangsúlyozza: "számos tanú jól dokumentáltan igazolta, hogy az utóbbi években rosszul bántak a foglyokkal Guantánamón. Korrekt és független vizsgálat nélkül is elegendő ismeret áll rendelkezésre ahhoz, hogy kételkedjünk a Pentagon-jelentésben" - olvasható az AI közleményében.

Szintén az fogva tartási gyakorlattal és ennek bírálatával kapcsolatos fejlemény, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium egy beadványa leszögezte: az Afganisztánban, a bagrami légitámaszponton fogva tartottak nem támadhatják meg fogva tartásukat amerikai bíróságon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.