Embargó akadályozza az űrállomás ellátását

Veszélybe került a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó amerikai és európai űrhajósok ellátása a nyugati szankciókra válaszul elrendelt oroszországi élelmiszer-embargó miatt.

A tavaly augusztusban egy évre életbe léptetett moszkvai tilalom az USA-ból, az Európai Unióból, valamint Ausztráliából és Norvégiából származó élelmiszerek jelentős részére vonatkozik. Ezért – mint az Interfax orosz hírügynökség beszámolt róla – elakadt a vámon az a szállítmány, amelyet a nyugati asztronautáknak vinne a február 17-én az űrállomásra induló Progressz orosz teherűrhajó.

Az éhezés veszélye azért nem fenyegeti az űrhajósokat – közölte ugyanakkor az orosz tudományos akadémia orvos-biológiai intézete. A bázis orosz részének ellátásáért felelős intézménytől a hírügynökség úgy értesült, hogy a legénység orosz tagjainak megvannak a szükséges tartalékai, és „behajózásra" készen áll a nekik szánt újabb – a Progresszel útra kelő – szállítmány is, benne több száz kilogramm élelmiszerrel, valamint vízzel, oxigénnel és tisztálkodószerekkel. Az orosz kozmonauták pedig ha kell, megosztják ezt nyugati kollégáikkal – mondták Moszkvában.

Az űrállomás nemzetközi személyzete jelenleg hatfős: Alekszandr Szamokutyajev, Jelena Szerova és Anton Skaplerov orosz, Barry Wilmore és Terry Virts amerikai, valamint Samantha Cristoforetti olasz űrhajós dolgozik a fedélzeten. De az ősszel vendég is érkezik az objektumra: már a Moszkva melletti Csillagvárosban van, hogy megkezdje a felkészülést a kozmikus utazásra a világhírű brit énekesnő, Sara Brightman.

A tervek szerint október 4-én indul tíznapos utazásra az űrállomásra. Ezzel ő lesz a nyolcadik civil, aki részt vehet ilyen kalandban. Dublőre egy japán üzletember, Takamacu Szatosi, aki a Newsru.com orosz internetes hírportál szerint – ha Brightman küldetésével minden rendben lesz – 2017-2018-ban válhat űrturistává.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.