Tokajon osztoznunk kell Szlovákiával

Az Európai Bíróság elutasította a magyar fellebbezést, marad a szlovák Tokaji megnevezés.

Elutasította az Európai Bíróság a magyar fellebbezést a „Tokaj” márkanév ügyében. A luxemburgi bíróság csütörtökön kimondta: nem minősül támadhatónak a „Vinohradnícka oblast' Tokaj” szlovák névnek az oltalom alatt álló eredetmegjelölések E-Bacchus nevű elektronikus nyilvántartásába való jegyzése. 

A fellebbezést elutasító döntés indoklásaként a bíróság kimondta, hogy a korábbi szinten, a törvényszék nem követett el jogi tévedést annak megállapításával, hogy a bornevek az átmeneti rendszer alapján 2009. augusztus 1-je óta automatikusan oltalmat élveznek. A törvényszék 2012-ben ugyanis kimondta, hogy mivel a „Vinohradnícka oblasť Tokaj” megnevezés már egy uniós rendelet alapján oltalmat élvezett azt megelőzően, hogy azt az E-Bacchus nyilvántartásba bejegyezték volna, maga a bejegyzés nem járt joghatásokkal, ezért nem támadható.

A tokaji borvidéknek egy része Szlovákiában, egy része Magyarországon található. A bejegyzést egy korábbi oltalom alá helyezés nyomán automatikusan jegyezték be. Az Európai Bizottság Szlovákia kérésére a meghatározott termőhelyről származó minőségi borok jegyzékébe felvette a Vinohradnícka oblast’ Tokaj eredetmegjelölést annak idején, ami később ennek alapján bekerült az elektronikus nyilvántartásba. A magyar azzal érvelt, hogy a bizottság hibát követett el, mert egy korábbi szlovákiai szabályozás alapján vette fel a nevet, miközben a jegyzékbe vételkor a Tokajská vinohradnícka oblast megnevezés volt érvényes a helyi jogszabályok szerint.

Szlovák tokaji borok
Szlovák tokaji borok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.