Rokonok miatt vesztheti el mentelmi jogát a volt miniszter

Vizsgálat indul a volt görög pénzügyminiszter ellen. Tavaly kiderült, hogy Jéórjiosz Papakonsztantinu három rokona titokzatos módon lekerült a gyanús svájci bankszámlákkal rendelkező személyek listájáról.

Vizsgálóbizottság jön létre a görög parlamentben Jéórjiosz Papakonsztantinu volt pénzügyminiszter ügyében annak eldöntésére, hogy megfosszák-e mentelmi jogától egy korrupciós botránnyal kapcsolatosan.

Az erről szóló döntést egyértelmű többséggel hozta meg péntekre virradóan az athéni törvényhozás, amely ugyanakkor "megkímélte" az ország két korábbi miniszterelnökét, Jéorjiosz Papandreut és Lukasz Papademoszt, és nem szavazta meg, hogy megvonják tőlük mentelmi jogukat.

Az éjszakába nyúló szavazáson egy másik volt pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz sorsa is tét volt, de ő – csakúgy, mint a két korábbi kormányfő - szintén elkerülte, hogy felfüggesszék mentelmi jogát.

Papakonsztantinu ügyében 265 képviselő szavazott a vizsgálóbizottság megalakítása mellett, vagyis a javaslat jókora többséget szerzett, mert elfogadásához elegendő lett volna a 300 tagú törvényhozásban 151 tagjának támogatása is.

Papakonsztantinuról december végén kiderült, hogy három rokona titokzatos módon lekerült a gyanús svájci bankszámlákkal rendelkező görög személyek listájáról.

A miniszter volt a kidolgozója az első görög megszorító programnak, amelyet 2010-ben fogadtak el. Ugyanabban az évben adták át a francia hatóságok a pénzügyminisztériumnak a mintegy kétezer fős névsort azokról, akik valószínűsíthetően adóelkerülésre használják a svájci számláikat. Egy ügyészi vizsgálatban az Athénban található listát összevetették egy másolattal, amelyet decemberben kértek ki Franciaországtól, és megállapították a hamisítás tényét. A volt miniszter pártja, a baloldali Paszok ezek után leszögezte, hogy Papakonsztantinu "a lehető legrosszabb módon kezelte" a névsort, és kizárta a politikust a pártból.

A Lagarde-listának is nevezett dokumentum pár hete szivárgott ki, és botrányt kavart már csak azért is, mert bebizonyosodott: az országot két évvel ezelőtt irányító vezetők nem foglalkoztak azzal, hogy elmaradt az adatok ellenőrzése és az adócsalók megbüntetése. Az ellenzék ezért szorgalmazta, hogy Papandreut, Papademoszt és Venizeloszt fosszák meg immunitásuktól.

Papakonsztantinu a kiszivárogtatás után tagadta a hamisítást, és közölte, hogy nem hajlandó elfogadni a bűnbak szerepét. Amennyiben felfüggesztik mentelmi jogát, bíróság elé áll és elítélnék, akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.