Elvesztette Horvátország a szlovén alibit

Bár amerikai és uniós nyomásra mosolygós lett a legutóbbi horvát–szlovén határvita-tárgyalások hangulata, a Piráni-öbölben a helyzet változatlan. Mindkét ország kormányfője azt állítja, hogy nem kötelezte el magát semmire.

Borut Pahor szlovén miniszterelnök szavait Ljubljanában úgy értelmezik, hogy Szlovénia hamarosan megkapja a szabad kijárást a nyílt tenger felé. A zágrábi saborban Jadranka Kosor kormányfő eközben arról beszél, hogy belátható időn belül megszűnik a horvát EU-csatlakozás szlovén blokádja, amiért cserébe egyetlen centiméternyi horvát földet sem engedett át a szomszédos államnak.

Mindkét ország vezetője hangsúlyozza, hogy semmit sem írt alá, és a parlamentek csak fontolgatják a vita nemzetközi bíróságra vitelét. Mondhatnánk azt is, már megint – illetve még mindig – a kályhánál vagyunk, legfeljebb (Brüsszelnek megfelelve) a két ország közötti kommunikáció változott meg egy kicsit.

– A szerbekre már nem nagyon illik hivatkoznunk, és ha minden jól megy, hamarosan a szlovénokra sem lesz miért, így alibi nélkül maradhatunk. Itt az idő, hogy felfedjük országunk igazi arcát, és szembenézzünk a valós európai lehetőségeinkkel, amelyek nem túl fényesek – állítja Tonino Picula az Index.hr horvát internetes lapnak adott interjújában. Ivica Racan egykori balközép kormányának (2000–2003) volt külügyminisztere arra utal ezzel, hogy Horvátország a szlovén blokád nélkül is komoly nehézségekkel küzd az Európához tartozás feltételeit illetően. Azaz jóformán semmi sem valósult meg eddig a Brüsszelben előírt reformokból.

Mostanra már Hollandia és Belgium is kifogással élt – például – a horvát igazságszolgáltatási gyakorlat ellen, hogy a bírósági döntések végrehajtása elől szabadon távoznak Boszniába a Horvátországban elítélt bűnözők. Majd kis idő elteltével hazatérnek, és ott folytatják, ahol abbahagyták.

A horvát törvényhozás ráadásul úgy pörög csúcson, hogy mire életbe lépne egy új rendelkezés, addigra társadalmi nyomás, tüntetések, sztrájkfenyegetés miatt már el is készült a visszavonó határozata. Ez történt a legutóbb a nyilvános helyeken dohányzást megtiltó törvénnyel.

Hannes Swoboda osztrák EP-képviselő – aki az elmúlt években a horvát csatlakozási ügyek uniós megbízottja volt – szintén úgy nyilatkozik most a horvát sajtóban, hogy nagy jóindulattal és sok elnézéssel, legfeljebb ha 2012-ben kerülhet sor Horvátország felvételére. Szerinte nem annyira a szlovén ellenálláson, sokkal inkább azon múlik most minden, Zágráb hajlandó-e az eddiginél hatékonyabban együttműködni a hágai Nemzetközi Bírósággal, illetve tenni valamit végre az egyre nyíltabb, államilag fenntartott korrupció ellen.

Borut Pahor szlovén kormányfő megbeszélést folytatott horvát kollégájával, Jadranka Kosorral
Slovenia's Prime Minister Borut Pahor (R) speaks with his Croatian counterpart Jadranka Kosor at the beginning of her visit in Slovenia in Ljubljana September 11, 2009. Slovenia said on Friday it was ready to lift its veto on Croatia's European Union accession talks after the two prime ministers agreed on how to resolve a long-standing border dispute. REUTERS/Bor Slana (SLOVENIA POLITIC POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.