Elhalasztották a Miró-árverést

Az utolsó pillanatban elhalasztották a Londonban kedd estére a Christie'snél meghirdetett Joan Miró-árverést.

A brit aukciósház bejelentése szerint amíg a portugáliai bíróságon tart a vita, addig a "jogi bizonytalanságok miatt nem lehet biztonságban eladni az alkotásokat" - írja a BBC.

A katalán szürrealista festőművész 85 alkotásának eladását a portugál kormány azzal indokolja, hogy részben kárpótolni szeretné azokat az ügyfeleket, akiknek nagy veszteséget okozott a Banco Portugues de Negócios csődje. A kényszerhelyzetben a bankot 2008-ban államosította José Socrates kormánya, így kerültek a bank trezorjában tartott Miró-képek köztulajdonba. Becselések szerint a bank csődje a mai napig tartó következményeivel több milliárd euró veszteséget okozott a portugál adófizetőknek. A bank egyébként 2006-ban vette meg 34 millió euróért Kazumasa Katsuta japán műgyűjtőtől a kollekciót, amely az akkori tervek szerint egy befektetési alap táplálására szolgált volna.

Portugália 2011-ben 78 milliárd eurós nemzetközi segélycsomagra kényszerült az államcsőd elkerüléséhez. A jobboldali kormány ezzel a pénzügyi helyzettel is indokolja a Miró-képek eladását. Más kérdés, hogy a kormány derűlátóan abban bízik, hogy három évvel a mentőcsomag után idén már visszatérhet a piaci finanszírozáshoz.

Portugáliában még ma is tartott a nyilvános vita, hogy szabad-e aukcióra bocsátani a képeket, mivel a gyűjtemény állami tulajdon. Sokan követelték, hogy előbb tartsanak kiállítást Lisszabonban. A kormányt az sem hatotta meg, hogy több mint kilencezren csatlakoztak ahhoz az online petícióhoz, amellyel megpróbálták megakadályozni, hogy túladjanak a Miró-festményeken. Még hétfőn is tartottak az ügyben parlamenti meghallgatást, s a portugáliai műkincsek főigazgatósága is kifogást emelt az utolsó pillanatban, hogy csak jogi tévedés révén adtak ki engedélyt a képek kiszállítására Londonba. Végül kedden déltájban egy lisszaboni bíróság elutasította az ellenzéki szocialista párt öt honatyájának beadványát is, hogy állítsák le az aukciót – jelentette a The Guardian. Végül a Christie's az eseményt elhalasztotta.

A Christie's a kétnapos árverést úgy konferálta be, hogy ez a kollekció a katalán művész munkáinak alighanem a legnagyobb, legimpozánsabb kínálata, amely eleddig aukcióra került. A spanyol El País napilap szerint a katalán művész alkotásai az aukción 35-70 milló euróért kelhetnek el. A The Guradian a Christie's becslésére hivatkozva azt írja, hogy várhatóan a legnagyobb érdeklődést az 1968-ból származó Nők és madarak című kép keltheti, ezért annak eladási árát 4-7 millió fontra becsülik. Egyébként eddig a legtöbbet Miró-képért, a Kék Csillagért csaknem 23 millió fontot 2012-ben adtak aukción.

Már a Christie's aukciójára vannak kifüggesztve a Joan Miró alkotások
A Christie's employee poses with a selection of artworks by Joan Miro, which will be sold next week, at Christie's auction house in London January 30, 2014. Portugal's main opposition Socialist Party appealed to a Lisbon court on Thursday to block next week's London auction of 85 Joan Miro paintings owned by the indebted nation's government, upping the ante after several petitions against the sale. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT POLITICS SOCIETY BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.