Élve elégette a jordániai pilótát az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IS) nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilóta brutális kivégzése látható. Az ammáni kormány megerősítette, hogy az IS megölte a pilótát.

A kegyetlen kivégzésekről elhíresült IS ismét az internetre töltötte fel a 22 perces videót, amelyen a jordániai pilóta látható, amint egy ketrecben élve elégetik. A videó eredetiségét még vizsgálják, az ammáni kormány azonban már megerősítette, hogy a pilótát megölték. A hadsereg egyik CNN-nek nyilatkozó szóvivője elmondta, hogy al-Kasszaszbe valóban halott, de kivégzésére egy hónappal ezelőtt került sor.

A pilóta családja egy tüntetésen
A pilóta családja egy tüntetésen
Muhammad Hamed / Reuters

A pilóta decemberben esett a szélsőségesek fogságába, miután repülőgépe lezuhant Szíriában, írja a The Washington Post.

Az Irak és Szíria területén kalifátust kikiáltó IS a hétvégén Kendzsi Gotóval, a második japán túszával is végzett. Az Iszlám Állam korábban azzal fenyegetőzött, hogy Gotót és al-Kasszaszbét is megöli, amennyiben a jordániai hatóságok nem engedik szabadon Szajjida ar-Risávit.

Obama: az IS-t csak a halál és a pusztítás érdekli

A pilóta megégetéséről készült videó az Iszlám Állam gonoszságát és barbárságát bizonyítja, s ha hitelesnek bizonyul, az megkettőzi a globális koalíciónak a terrorszervezet legyőzése iránti eltökéltségét - jelentette ki kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

 

Az elnök közölte: utasításba adta, hogy minden forrást mozgósítsanak az IS által fogva tartott túszok felkutatására. Obama szerint bármilyen ideológia alapján is cselekszik az IS, az kudarcot vallott. "Ezt a szervezetet nem érdekli más, csak a halál és a pusztítás" - mondta.

Bernadette Meehan, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szolidáris Jordániával, erőteljesen elítéli az IS cselekedeteit, és sürgeti a terrorszervezet által fogva tartott túszok haladéktalan szabadon bocsátását. Hasonlóképpen nyilatkozott Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője is.

Meehan közölte, hogy az amerikai hírszerzés dolgozik a felvétel hitelességének megállapításán. A gyilkosságot elítélte Lloyd Austin tábornok, a közel-keleti és afganisztáni műveletekért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) parancsnoka is.

Kedden Ammánban John Kerry amerikai és Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter egyetértési nyilatkozatot írt alá, amelynek értelmében az Egyesült Államok a 2015 és 2017 közötti időszakban az eddigi 660 millióról évi 1 milliárd dollárra emeli a polgárháborúban álló Szíriával határos Jordániának nyújtandó támogatást.

Jordánia szerdán kivégzi a terrorista nőt

Jordánia szerda hajnalban kivégzi a halálra ítélt Szajjida ar-Risávit - közölték biztonsági források kedd este.

Az iraki dzsihadista fogoly kivégzésének idejét pár órával azután jelentették be, hogy az Iszlám Állam közzétette a pilóta állítólagos kivégzéséről készült felvételt.

Az iraki terrorista nőt az Ammánban 2005-ben elkövetett merényletekben való részvétele miatt ítélték el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.