Élve égette el családja, mert az engedélyük nélkül ment férjhez

A 18 éves Zeenat Rafiq több mint egy héttel ezelőtt mondta ki a boldogító igent, azonban családja nem adott engedélyt a frigyre. Amikor hazatért Lahoréba, családja megverte, majd felgyújtotta.

"Nem akart visszamenni, de a családom meggyőzte, így helyes. Honnan tudhattuk volna, hogy meggyilkolják a történtek miatt?" – idézi a BBC Hassan Khant, a lány özvegyét.

A férjnek először nem is volt oka gyanakodni, mert a lány családja, miután tudomást szereztek a frigyről, hazahívták a lányt, azt mondták, megbocsátanak, és megfelelőképp megünneplik a házasságkötést. Csakhogy nem tartották be a szavukat, ünnepség helyett rátámadtak a lányra. Egyelőre nem tudni, élve égették-e el, vagy a holttestét gyújtották fel. Anyját őrizetbe vették. 

Pakisztánban az elmúlt egy hónap során ez már a harmadik olyan eset, hogy valaki családon belüli erőszak áldozatává válik. Múlt héten egy tanárnőt gyújtottak fel, miután visszautasított egy házassági ajánlatot, május 5-én pedig egy fiatal nő lett becsületgyilkosság áldozata, miután kiderült, hogy segített egy barátnőjének megszökni a településről egy férfival.

A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság adatai szerint tavaly 1100 nőt gyilkoltak meg hozzátartozói, ám ennél jóval több áldozat is lehet – sokszor nem derül fény az elkövetőkre és az indítékra. A becsületgyilkosságok elkövetőit gyakran nem is vonják felelősségre a "megbocsátás" jogintézménye miatt. A pakisztáni jog szerint a "megbocsátás" által a vádló lemond arról, hogy a vádlottat megbüntessék, még emberölési kísérlet esetén is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.