Elvált asszony, napi huszonnyolcmillióért

Silvio Berlusconinak kicsit sokba kerültek a bunga-bunga partik: a 76 éves volt olasz miniszterelnök ezután évi 36 millió eurót fizet elvált feleségének a válóperben karácsonykor született ítélet szerint.

Évi harminchatmillió euró (átszámítva tíz és félmilliárd, napi huszonnyolcmillió forint) tartásdíjat fizet ezután Silvio Berlusconi olasz exkormányfő volt feleségének, Veronica Lariónak – mondták ki az ítéletet a három éve tartó válóperben. Az olasz polgári törvénykönyv 156-os cikkelye szerint egy volt férjnek a válás után is biztosítania kell az feleség házasság alatti életszínvonalát: ezt Berlusconi a válóperben eredetileg évi ötmillió euróval érezte biztosítottnak, Lario viszont 42 milliót követelt, amiért állítása szerint megsértették a női méltóságában. A döntés karácsonykor született meg, de csak pénteken adott hírt először az olasz és a nemzetközi sajtó. Eszerint a válást „ nem közös megegyezéssel” mondták ki, ami lehetővé teszi, hogy később megállapodás keretében változtassanak a részleteken. A 78 millió eurót érő milánói villa, amelyikben a házaspár élt, Berlusconié marad, az exfeleségnek járó apanázsra pedig futja miből: a volt – és minden reménye szerint leendő – olasz exkormányfő vagyona a Forbes becslése szerint mostanában hatmilliárd euróra rúg.

A korosodó Berlusconi egyre fiatalabb nőkkel szerette körülvenni magát. Ezt elégelte meg felesége Veronica Lario, aki azután adta be a válókeresetet, hogy a kormányfő részt vett egy 18 éves kezdő modell születésnapi buliján
Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi (L) sits near a television monitor showing images of him and his wife Veronica Lario during the taping of the television program Porta a Porta ("Door to door" in Italian) in Rome May 5, 2009. His wife Veronica said over the weekend she planned to file for divorce, days after criticising Berlusconi for attending an 18-year old aspiring model's birthday party and a "shamelessly trashy" selection of female candidates for European elections. The headline reads "And Veronica asked for divorce" in Italian. REUTERS/Remo Casilli (ITALY POLITICS)

Berlusconi 1980-ban találkozott először Larióval Milánóban, egy színház öltözőjében. 1990-ben házasodtak össze. Ez Berlusconi második házassága, az előzőből kettő, a Larióval kötött frifgyből három gyermeke született. Lariónak nagy szerepe van abban, hogy Olaszország és az egész világ tudomást szerzett Berlusconi szeretőiről, futó kalandokról és az általa rendezett orgiákról, a hírhedt bunga-bunga partikról. A nyilvánosság előtt amúgy nem szívesen mutatkozó feleség 2007-ben nyílt levelet írt a La Repubblicának, a nem éppen Berlusconi feltétlen híveként ismert lapban követelve nyilvános bocsánatkérést, amiért Berlusconi a köztelevízió műsorában csapta a szelet a volt táncosnőnek és későbbi családügyi miniszternek, Mara Carfagnának. A pohár két évvel később, 2009-ben telt be végleg, amikor az akkori kormányfő férj egy feltörekvő modell, Noemi Letizia oldalán villogott a hölgy 18. születésnapján. Lario ezután beadta a válópert.

A válóperben született döntés nem tér ki Berlusconi cégbirodalmára, sem arra, hogy Lariótól született három nagykorú gyerekük, miként a korábbi házasságból való két másik gyereket milyen rész illeti meg. (Korábban valamennyi gyerek 7,5 százalékos részt kapott Berlusconi befektetési cégében, a  Fininvestben.)

Carfagna karrierje – táncosnőből politikussá avanzsálni – nem ritka sors a Berlusconi világában. Berlusconi egyik volt barátnője, Nicole Minetti showgirl volt, és ezzel a háta mögött lett Lombardia regionális kormányzatának tagja, miután az akkor miniszterelnök Berlusconi szeme megakadt rajta. De volt hölgy, akinek rossznyelvek szerint Berlusconi ágyát is útba kellett ejtenie ahhoz, hogy képviselő lehessen Brüsszelben, az Európai Parlamentben. „Közönséges szemét” – beszélt róluk az egyik interjújában Lario.

Ami a karriert illeti, nem kivétel egyébként a szabály alól Berlusconi ez alól új menyasszonya a nála 49 évvel fiatalabb Francesca Pascale sem. A nápolyi hölgy 14 évesen már televíziós giccsműsorokban táncolt, majd politológiát tanult, és az exkormányfő pártjának, a Szabadság Népe (PdL) koalíciónak az egyik regionális önkormányzati képviselője lett. Berlusconit 2004-ben ismerte meg; úgy ismerte meg; a lánya, Marina egyik barátnőjeként. Gyönyörű kívül és gyönyörű belül. Végre nem vagyok annyira magányos” – áradozott Pascaléról a 76 éves Berlusconi, amikor nemrég televízióban tett bejelentést az eljegyzésükről.

Minetti szerint egyébként az új mennyasszony „tökéletes first lady” lesz, ha a februári előre hozott választások után netán újra Berlusconi alakíthat kormányt Olaszországban. A Rubygate néven ismert botrány miatt indult vizsgálatokban Minettit kerítéssel vádolják; a gyanú szerint ő szerzett lányokat a volt kormányfő vezényelte bunga-bunga partikra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.