Elvágták a páneurópai villanyvezetéket

Gyaníthatóan fémtolvajok miatt ideiglenesen leállt a román villanyáram exportja Bulgária felé. Keleti szomszédunknál nemzeti sport a fémtolvajlás.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást az energetikai biztonság veszélyeztetése gyanújával. A kár is jelentős, körülbelül egymillió euróra tehető. A bűnelkövetőkre 20 év szabadságvesztés vár.

A tolvajok egy magasfeszültségű vezeték egyik oszlopának feszítőkábeleire vetettek szemet. Mindez a nyílt mezőn történt, a Románia délkeleti részén található Dobrudzsában (Dobrogea), a településektől távol. Bár a vezetéket nem őrzik, a tolvajok vélhetőleg nem számítottak arra, hogy az acélkötelek elvágása után a 40 méter magas oszlop ledől. Hanyatt-homlok menekültek, hátrahagyva nemcsak a zsákmányt, hanem a kábelek elvágásához használt szerszámokat is. Ezekből állapította meg a rendőrség, hogy a tolvajok kézi lángvágót használtak.

Az állami szállítóvállalat, a Transelectrica ügyeletese szerint a tetteseknek szerencséjük volt, hogy nem hagyták ott a fogukat, ugyanis a „művelet” pillanatában a vezetéken 400 kilovolt feszültségű áram haladt át. Az Isaccea–Varna (Ukrajnától Bulgáriáig húzódó) vezetéken Románia 100 megawattnyi áramot exportál Bulgáriába. A helyreállítás legalább egy hónapot vesz igénybe, addig a Transelectrica egy alternatív szállítási útvonalat használ.

Romániában nemzeti sport a fémtolvajlás. A rendőrség nemrégiben lefülelt egy bandát, amely 1,5 millió euróval károsította meg a vasúttársaságot. Az összeg csupán az ellopott alkatrészek árát foglalja magában, a pótlás költségeit és a szerelvények kiesése miatti kárt nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.