Elutasították Tőkés rágalmazási keresetét

Megalapozatlannak találta és ilyenként elutasította a bukaresti első kerületi bíróság Tőkés László európai parlamenti képviselő keresetét, amelyben rágalmazással vádolta Victor Ponta román miniszterelnököt - derült ki az intézmény honlapján közzétett végzésből.

Tőkés László azért fordult bírósághoz, mert a kormányfő februárban azt állította róla és Monica Macovei román néppárti EP-képviselőről, hogy románellenes érdekeket képviselnek, és azok pénzelik őket, akik Románia destabilizálásában érdekeltek. „Ez jogászi nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy hazaárulók” - magyarázta az ügy tárgyalása alkalmával az MTI-nek Kincses Előd ügyvéd.

A kormányfő ügyvédei azt állították, hogy csak egy politikai vitáról volt szó. Szerintük Ponta azon állítása sem sértő, miszerint Tőkés László horthysta nyelvezetet használ. Arra hivatkoztak, hogy Horthy Miklós a magyar történelem egy „kiemelkedő egyénisége" volt. „Ha egy román valakit lehorthystáz, akkor egyértelműen azt érti alatta, hogy el akarja szakítani Észak-Erdélyt, mert a román közvélekedésben a bécsi döntés Horthy nevéhez kötődik, tehát semmi esetre sem lehet ezt bóknak felfogni" - mutatott rá Kincses.

Az ítélet ellen - az indoklás kikézbesítésétől számított - 30 napon belül lehet fellebbezni. őkés László megvárja az indoklást és annak ismeretében, ügyvédjével konzultálva dönt a folytatásról" - mondta az MTI megkeresésére Demeter Szilárd, az EP-képviselő központi irodájának vezetője. Tőkés a rágalmazásáért százezer lejes (6,7 millió forint) erkölcsi kártérítést követelt, amelyet - megítélése esetén - jótékonysági célra szán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.