Elutasították Tóásó szabadlábra helyezési kérelmét

Elutasította a magyar állampolgárságú Tóásó Előd ideiglenes szabadlábra helyezési kérelmét a büntetőbíróság szerdán az úgynevezett terrorista perben, a bolíviai Santa Cruzban.

Elutasította a magyar állampolgárságú Tóásó Előd ideiglenes szabadlábra helyezési kérelmét a büntetőbíróság szerdán az úgynevezett terrorista perben, a bolíviai Santa Cruzban.

A kérelem azon alapult, hogy a bolíviai büntetőeljárási törvények szerint ítélet hiányában előzetes letartóztatásban a gyanúsított csak 36 hónapig tartható. Márpedig Tóásó immár több mint négy éve - a Santa Cruz város Las Americas szállodájában 2009 áprilisában végrehajtott kommandós akció óta - börtönben van.

Mint az El Dia napilap jelentette, ötórás vitát követően döntött úgy Sixto Fernandez vezető bíró, hogy Tóásónak továbbra is börtönben kell maradnia. A terrorizmus vádját képviselő ügyészek, így Sergio Céspedes, arra hivatkozva utasították el az ENSZ egyik munkacsoportjának a szabadlábra helyezést ajánló jelentését, hogy azt senki sem írta alá.

Tóásót és további 38 személyt az ügyészek terrorizmussal és szeparatizmussal vádolnak. Csak Tóásó és a bolíviai-horvát Mario Tadic élte túl a Las Americas szállodában végrehajtott több mint négy évvel ezelőtti rendőrségi akciót, amelynek során a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, a szovátai születésű Magyarosi Árpádot és az ír Martin Michael Dwyert megölték.

Takács Szabolcs, a külügyminisztérium helyettes államtitkára az Efe spanyol hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a magyar kormányzat továbbra is szorgalmazza Tóásó szabadlábra helyezését, éppen a bolíviai törvényekre hivatkozva. Utalt az ENSZ-bizottság állásfoglalására is, s további támogatást és szolidaritást kért az Európai Unió tagországaitól az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.