Elutasították az életfogytiglanra ítélt Bo Xilai fellebbezését

Elutasította a bíróság Bo Xilai fellebbezését. A hatalommal való visszaélés, vesztegetés és sikkasztás vádjában bűnösnek talált volt chongqingi párttitkárra életfogytig tartó börtön vár.

Bót szeptember végén ítélték el, de már 2012 márciusától kezdve fokozatosan megfosztották tisztségeitől többek között egy brit üzletember meggyilkolása után kirobbant botrány miatt, amelybe felesége is belekeveredett. Gu Kailait szándékos emberölés vádjában bűnösnek találták, s tavaly augusztusban felfüggesztett halálbüntetésre, vagyis életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

Neil Heywood halálának körülményeire azután derült fény, hogy Wang Lijun volt chongqingi rendőrkapitány az USA konzulátusára menekült Chengduban. A bíróság őt 15 év börtönre ítélte az üzletember meggyilkolásának eltitkolásáért, hatalommal való visszaélésért, kenőpénz elfogadásáért és disszidálás kísérletéért.

Az egykor befolyásos kínai politikus ügyét tárgyaló shandongi bíróság korábban megállapította, hogy Bo 20 millió jüan kenőpénzt fogadott el és 5 millió jüant sikkasztott, felesége gyilkossági ügyében pedig visszaélt hatalmával. A bíróság e hónap elején elfogadta Bo fellebbezését, a peranyag átvizsgálása után azonban kiderült, nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy újra elővegyék az ügyet. „Az első ítélet tényállásai világosak, a bizonyíték megbízható és elegendő, az ítélet megfelelő. A bíróság a következőképpen rendelkezett: elutasítja a fellebbezést, fenntartja az eredeti ítéletet” - olvasható a bíróság honlapján.

A tárgyalás egyébként nem tartott sokáig, egy órával azután, hogy egy autókonvoj megérkezett Bóval, már ki is hirdették a döntést, közli a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.