Elutasította az amerikai bíróság a WikiLeaks-kiszivárogtató panaszát

Az amerikai katonai bíróság elutasította a védelem azon panaszát, miszerint a bíró elfogult lenne védencükkel szemben. Ha rábizonyítják a vádpontokat, a WikiLeaks-nek szivárogtató közlegény életfogytiglant is kaphat.

Elutasították a WikiLeaks-kiszivárogtató Bradley Manning amerikai őrvezető kérését, akinek pénteken kezdődött meghallgatása. Védői az ügyében illetékes katonai bíró visszalépését kérték, arra hivatkozva: Paul Almanza altábornagy egyben az - Amerikában a vádhatóság szerepét is betöltő – igazságügyminisztérium ügyésze is. Márpedig a washingtoni tárca vizsgálatot folytat Julian Assange, a temérdek amerikai diplomáciai táviratot kiszivárogtató WikiLeaks ausztrál alapítójával szemben. 

Bradley Manning hírszerző őrvezető magánzárkában várja sorsát

A közlegény ügyének második tárgyalási napján, egyben Manning 24. születésnapján, a védelem az ügyben nyomozó bírót elfogultsággal gyanúsította, írja a BBC.

Manning 22 vádponttal kell szembenézzen, amiért államtitkokat osztott meg a Wikileaks nevű oknyomozó portállal. A vádak közt szerepel, hogy jogosulatlanul birtokolt több mint 720 ezer titkos katonai és diplomáciai iratot, de az is, hogy az ellenséget segítette - ami halálbüntetést von maga után. Az előreláthatólag öt napos nyitómeghallgatás tétje is az, hogy a fiatal katonának hadbíróság előtt kell-e felelnie tetteiért; ebben az esetben életfogytiglani börtön is lehet a sorsa.

A tanúk kikérdezésekor tegnap a védelem ügyvédei azt szerették volna bizonyítani, hogy nem ügyfelük volt az első, aki hozzáférhetett a bizalmas dokumentumokhoz. A tanúk szerint Manning homoszexuális katonaként nagy nyomás alatt állt, mert akkoriban a katonák a hatályos szabályok szerint nem beszélhettek nyíltan szexuális orientációjukról. Az Obama-kormányzat azóta megszűntette a hadseregben honos „Don’t ask, don’t tell” szabályt, melynek értelmében nyíltan homoszexuális katonák nem szolgálhatták a hazájukat.

A katonai bázis előtt, ahol a tárgyalást tartják, több mint 100 ember demonstrált szombaton Manning érdekében. A védelem a következő tárgyalási napon valószínűleg azzal érvel majd, hogy a kiszivárogtatás nem okozott jelentős kárt és a dokumentumok közzététel a társadalom érdekében történt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.