Elutasított izraeli békejavaslatok

A palesztinok elutasították Izraelnek a béketárgyalásokon tett ajánlatát, amely szerint a zsidó állam kivonulna a megszállt Ciszjordánia jelentős részéről. A felújított béketárgyalásokon egy éve nem közelednek az álláspontok.

A palesztinok elutasították Izraelnek a béketárgyalásokon tett ajánlatát, amely szerint a zsidó állam kivonulna a megszállt Ciszjordánia 93 százalékáról, a fennmaradó hét százalékot viszont bekebelezné - közölte Ahmed Korei.

A palesztin főtárgyaló pénteken a ciszjordániai Rámalláhban újságíróknak nyilatkozva először ismertette a bő egy éve felújított, de mindmáig eredménytelen izraeli-palesztin béketárgyalásokon elhangzott javaslatok részleteit.

Elmondta, hogy Izrael felajánlotta ötezer olyan palesztin menekült befogadását, akik a zsidó állam 1948-as megalapításakor kényszerültek otthonuk elhagyására. A palesztinok ezt nagyon kevésnek minősítették és elvetették a javaslatot  - tette hozzá. Korei szerint a palesztinok mindazonáltal már nem is számolnak azzal, hogy Izrael befogadná az 1948-as palesztin menekültek és leszármazottaik teljes, mára több millió fősre duzzadt táborát.

A palesztin főtárgyaló elmondta azt is, hogy Izrael a bekebelezett Kelet-Jeruzsálem mellett négy ciszjordániai zsidó telepegyüttest - Maale Adumím, Gus Eción, Ariel és Givat Zeév teleptömböket - akarja megtartani, mert ezekben él a mintegy 300 ezer zsidó kolonista többsége. A zsidó állam eredetileg Ciszjordánia területének 7,3 százalékára tartott igényt, de területi követeléseit később 6,8 százalékra szállította le, s a tárgyalásokon mindkét változatról térképeket mutatott be.

Izrael azt is felvetette, hogy a bekebelezendő ciszjordániai területekért saját területe egy részével kárpótolná a palesztinokat - tette hozzá Korei, aki szerint azonban a felajánlott csere "sem mennyiségi, sem minőségi" szempontból nem elégítené ki a palesztinokat.

Korei kitért arra is, hogy a palesztin küldöttség a tárgyalásokon rendszeresen szóba hozta Jeruzsálem felosztását - a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet remélt független államuk fővárosává szeretnék megtenni -, de Cipi Livni izraeli főtárgyaló soha nem fedte fel a zsidó állam álláspontját ez ügyben, amelynek rendezetlenségét a békekötés egyik legfőbb akadályának tekintik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.