Elutasították Aung Szan Szú Kji fellebbezését

Az ügyben eljáró ranguni bíróság elutasította pénteken Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezető fellebbezését házi őrizetben tartásának 18 hónappal való meghosszabbítása ellen.

A Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőnek élete utóbbi 20 évéből 14-et bezárva kellett leélnie. Legutóbb augusztusban hosszabbították meg házi őrizetben tartását arra hivatkozva, hogy májusban engedély nélkül fogadott vendéget - ez utóbbi egy John Yettaw nevű amerikai férfi volt, aki egy tavon úszott át Szú Kjihez.

Az ítélettel gyakorlatilag eltávolították a politikai életéből a 64 Nobel-békedíjas polgárjogi harcost arra az időszakra, amikor 2010-ben az ázsiai országban választásokat tartanak.

Njan Vin az elítélt egyik ügyvédje leszögezte, hogy Szú Kji pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (LND) tovább folytatja a harcot az asszony ártatlanságának bizonyítása érdekében. A fellebbezéssel a következő lépcsőben a legfelsőbb bírósághoz fordulnak - fűzte hozzá Njan Vin, aki egyben az LND szóvivője is.

Szú Kji májusban két éjszakára befogadott egy amerikait tóparti házába, ahova a férfi úszva érkezett. Az asszony nem tett jelentést a hatóságoknál vendégéről, és ezzel megszegte azt a törvényt, amely az államot védi a "felforgató elemekkel" szemben.

Az ítélet ellen egy hónapja benyújtott fellebbezéshez nem fűztek vérmes reményeket Szú Kji környezetében. Sokan viszont úgy vélték: a fellebbezés benyújtása nagyon lényeges abból a szempontból, hogy fenntartsák az ügyre irányuló nemzetközi figyelmet. Az Egyesült Államok, az EU és az ENSZ is elítélte a Szú Kji elleni eljárást, és követelte Mianmart (korábbi nevén Burmát) csaknem öt évtizede irányító katonai juntától az ellenzéki vezető szabadon engedését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.