Eltűnt a japán atomfőnök

A fukusimai atomerőművet üzemeltető vállalat vezérigazgatójáról két hete nem tudni semmit. Japánban nem számít ritkaságnak eltűnni a nyilvánosság elől válságos időkben.

Lassan két hete nem mutatkozik a nyilvánosság előtt a katasztrófa sújtotta japán atomerőművet üzemeltető Tokiói Elektromos Művek (TEPCO) elnöke. Csupán a cég honlapján olvasható némi bocsánatkérés tőle, de Masataka Shimizu egyszerűen eltűnt. Elegáns tokiói lakásba sem tért vissza - biztosította a Washington Post tudósítóját a portás.

Japánban máris pletykák kaptak lábra arról, hogy öngyilkos lett, vagy esetleg elmenekült az országból. A hivatalos közlemény szerint kisebb betegséggel ágynak esett, de már jobban van, és visszatért az irodájába – látni azonban senki nem látta. A 66 éves Shimizu egész életét a TEPCO-nál töltötte, szépen végigjárva a ranglétrát, amíg a vállalat elnöke lett. Európai összehasonlításban nem keres kimagaslóan, körülbelül 315 ezer eurós az éves fizetése, ám kétségkívül az ország üzleti elitjének tagja.

Viselkedése nem teljesen szokatlan, Japánban ugyanis nem ritkaság eltűnni a válságos időkben. Tavaly például a Toyota teljes vezérkara élt ezzel a megoldással, és vált egyszerűen kámforrá, amikor vissza kellett hívni egy sor gépkocsit. De az atomerőművek esetében ez még a japánoknak is sok. A japán parlament felsőháznak elnöke szerint a dolog nemcsak megmagyarázhatatlan, hanem megbocsáthatatlan is. Shimizu elődje, a Tepco korábbi (most tanácsadói funkcióban levő) elnöke is azt javasolja neki, hogy sürgősen álljon a nyilvánosság elé. Persze minél később, annál nehezebb lesz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.