Késlekedik a kormány a gyermekbántalmazások kivizsgálásával

A gyermekek elleni szexuális bántalmazások alapos kivizsgálását ígérte a brit kormány, de a projekt egyelőre el sem indult. A késlekedés egyik oka, hogy már két, a vizsgálat vezetésével megbízott személyiség is lemondani kényszerült.

Az áldozatok, a média és a közvélemény is jó ideje sürgeti az Egyesült Királyságban a nyolcvanas évek óta elkövetett gyermekbántalmazások kivizsgálását. Fontosnak tartják annak feltárását, hogy mit tudtak minderről befolyásos helyeken dolgozó személyek, kormányzati és önkormányzati tisztviselők, és hogyan próbálták a szexuális abúzust eltitkolni, a botrányokat eltussolni.

Utcai alkotás Rotherhamben – az észak-angliai városban 1400 gyermeket bántalmaztak szexuálisan
Utcai alkotás Rotherhamben – az észak-angliai városban 1400 gyermeket bántalmaztak szexuálisan
Oli Scarff / AFP

Különösen sürgetővé tették a kutakodást az elmúlt években napvilágra került információk. A BBC sztárjáról, a jótékonyság bajnokának tekintett Jimmy Savile-ről csak 2011-es halála után egy évvel derült ki, hogy több száz – részben kórházak pszichiátriai osztályain és nevelőintézetekben végrehajtott – szexuális molesztálás és nemi erőszak fűződött a nevéhez. Az észak-angliai nagyvárosban, Rotherhamben pedig 1997 és 2013 között 1400 gyermeket ért gyakran brutális szexuális bántalmazás.

A Theresa May belügyminiszter által még idén nyáron bejelentett átfogó vizsgálatot késlelteti, hogy eddig két közmegbecsülésnek örvendő személyiség is lemondani kényszerült a projekt vezetéséről. Előbb Elizabeth Butler-Sloss nyugalmazott bíró, a Legfelső Bíróság első női tagja, majd Fiona Woolf vállalati jogász, a jelenlegi lordmajor dobta be a törülközőt.

Mindkét esetben a Gyermekkorukban Bántalmazottak Országos Szövetsége (National Association for People Abused in Childhood) tagjai vonták meg a bizalmat. Butler-Sloss „bűne” az volt, hogy elhunyt bátyja, Michael Havers lordkancellárként Lord Brittan (a nyolcvanas évek belügyminisztere) kollégája volt. Woolf pártatlansága pedig azért kérdőjeleződött meg, mert ugyanabban az utcában lakik, mint a Brittan házaspár, sőt Lady Brittannel társasági eseményeken is találkozott.

Lord Brittan még belügyminiszterként hatalmas mennyiségű aktát vett át az azóta elhunyt Geoffrey Dickens konzervatív képviselőtől, aki kitartóan kampányolt a gyermekek szexuális bántalmazása ellen. A több mint ötszáz dosszié közül száznál is több hiányzik vagy semmisült meg. Lord Brittant azzal gyanúsítják, hogy tudott a rendszerszerű pedofil kihágásokról és a hivatali ideje alatt eltűnt papírokról, amelyek híres és tekintélyes személyiségekről, köztük politikusokról tartalmaztak „robbanékony” állításokat.

Theresa May – mielőtt kinevezné a harmadik elnököt – várhatóan konzultál majd a gyermekekkel szembeni bűncselekmények érintettjeivel. A vizsgálat alapvető célja, hogy a belügyminisztériumtól, a BBC-től, az NHS egészségbiztosítótól, a szociális ellátástól és az egyháztól szerzett tapasztalatokból levonja a jövő gyermekgondozását segítő „intézményes tanulságokat”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.