Elsüllyedt egy koreai hajó: csaknem háromszázan eltűntek

Léket kapott, majd teljesen elsüllyedt Dél-Korea nyugati partjainál egy utasszállító hajó, amelynek fedélzetén mintegy 450 fő utazott, 293-an pedig eltűntek A hatóságok eddig két halottról tudnak, de attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma ennél sokkal nagyobb lehet.

Legalább 293-an tűntek el a dél-koreai kompbalesetben – közölte szerdán a parti őrségre hivatkozva legfrissebb jelentésében a CNN. A közlés szerint a hajón 477-en voltak, eddig 164 embert mentettek ki a süllyedő hajóról. A tenger hőmérséklete 12 fokos, és ilyen hidegben az embert másfél-két óra után kihűlés fenyegeti.

Léket kapott, majd teljesen elsüllyedt Dél-Korea nyugati partjainál egy utasszállító hajó REUTERS/Hyung Min-woo/Yonhap

A 6800 tonnás Sewol fedélzetén 477-en utaztak, közte 325 középiskolás diák, akik a Koreai-félszigettől délre fekvő Csedzsu szigetére tartottak egy iskolai kirándulásra. A hajó a fővároshoz közeli Incshon kikötőjéből indult, és délnek tartott.

A szerencsétlenség körülményei és okai egyelőre nem tisztázottak. A parti őrség szerint a komp legénysége helyi idő szerint kilenc órakor adott le vészjelzéseket, amikor a hajó 20 kilométerre volt Bjeongpung szigettől. Egy megmentett utas azt mondta, hogy ütközéshez hasonló hangot hallott, majd a hajó elkezdett oldalára dőlni és süllyedni. Két óra alatt fejtetőre állt, és szinte teljesen víz alá merült. A helyi média felvételein csak a hajó orr-része látszik ki a vízből.

Hírügynökségi jelentések szerint a hajó zátonyra futott, de voltak olyan hírek, hogy léket is kapott. Egy túlélő elmondta, hogy a víz nagyon gyorsan ömlött be a hajótestbe, a komp ráadásul erősen billegett, ami miatt az utasok nem tudták idejekorán elhagyni a fedélzeti helyiségeket.

Nagy erőkkel folyik a kutatás az eltűntek után - REUTERS/West Regional Headquarters Korea Coast Guard/News1

Nagy erőkkel folyik a kutatás az eltűntek után. Összesen 34 hajó és 16 helikopter vesz részt a mentésben, a haditengerészet és a parti őrség több mint harminc búvára kutat a túlélők után.

Eddig 168 ember sikerült kimenteni - REUTERS/Kim Hong-Ji

Pak Gun Hje dél-koreai elnök arra utasította az illetékes hatóságokat, hogy minden lehetséges eszközt vessenek be az emberéletek megmentése érdekében. Hangsúlyozta, hogy be kell vonni a mentésbe a haditengerészet, a parti őrség és a környéken tartózkodó más hajókat is.    

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.