Elsüllyedt egy hajó, 54-en vesztek a tengerbe

 Több mint ötven ember életét vesztette és sokan eltűntek, amikor csütörtök reggel elsüllyedt egy orosz halász- és halfeldolgozó hajó a távol-keleti Ohotszki-tengeren. A katasztrófát a feltételezések szerint egy jégtábla vagy a biztonsági szabályok megsértése okozhatta.

Még arra sem volt ideje, hogy vészjelzést adjon le, olyan gyorsan süllyedt el Oroszország távol-keleti részén, az Ohotszki-tenger kamcsatkai partjainál a Dalnyij Vosztok (Távol-Kelet) nevű úszó halfeldolgozó. A 104 méter hosszú, 16 méter széles, több mint 5700 tonna vízkiszorítású, hetvennapos folyamatos tengeri munkára képes óriást negyedóra alatt nyelte el a víz.

Így is viszonylag hamar a katasztrófa helyszínére ért tucatnyi, a környéken lévő hajó, a mentőakcióban annak csúcspontján 26 vízi jármű és csaknem 1500 ember vett részt. A fedélzeten lévő 132 emberből 54 biztosan meghalt, tizenötöt pedig még keresnek. A 63 kimentett személy többsége is nagyon rossz állapotban van: mindegyikük teste vészesen lehűlt a nulla fok körüli vízben, ahol még védőruhában is legfeljebb 15-20 percig lehet életben maradni.

A személyzet tagjainak többsége orosz volt, de dolgozott a tengeri óriáson 54 külföldi – 42 mianmari, öt vanuatui, négy ukrán és három lett állampolgár – is. A tapasztalt hajósként és több fogási rekord birtokosaként ismert kapitány és az első tiszt is életét vesztette.

A szerencsétlenség okát egyelőre nem sikerült pontosan felderíteni, de két feltételezés is napvilágot látott. Az egyik szerint egy úszó jégtáblának futhatott és léket kaphatott a hajó, amelyen halfeldolgozó üzem, valamint a zsákmány tárolására szolgáló hűtőkamrák is működtek.

Az egyik túlélő tengerész ugyanakkor arról számolt be, hogy a baleset akkor történt, amikor éppen kiemeltek a tengerből egy merítőhálót, benne száztonnás zsákmánnyal. Így elképzelhető, hogy megsértették a biztonsági előírásokat, a nagy tömegű hal elmozdult a fedélzeten, és kibillentette egyensúlyából, megdöntötte a hajót, amelybe így víz áradt be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.