Elsötétült az orosz Wikipédia

Az online ismeretterjesztő enciklopédia a 24 órás leállással az ellen tiltakozik, hogy szerdán az orosz parlament elé kerül egy internetcenzúrát lehetővé tevő törvény.

Az új törvény alapján Oroszországban létrehoznak egy igazságszolgáltatástól függetlenül működő kormányzati szervezetet, amely összeállítaná a tiltott oldalak listáját. Ezek között lennének a gyermekpornográfiát tartalmazó, a tinédzser-öngyilkosságokat népszerűsítő, illetve a kábítószerekről és hozzáférhetőségükről információkat közlő lapok is.

A törvényt az internet elvben teljes korlátozására törekvő kínai Nagy Tűzfalhoz hasonlítva a kritikusok azt állítják, hogy a jogszabály megszületése után a felállított hatóság „szubjektív ítéletének” tárgya lesz, hogy milyen honlapok kerülnek feketelistára.

Az ügy figyelemreméltó mellékzöngéje, hogy Nyikolaj Nyikiforov orosz informatikai miniszter a maga részéről a törvény kritikusai mellett áll, és a Vlagyimir Puttyin elnök tanácsadó testületeként működő Orosz emberi Jogi Tanács is a jogszabály ejtésére kérte fel a törvényhozást. A testület javaslata szerint az Internet szabadságáról nyilvános meghallgatásokat kellene kezdeményezni minden lehetséges érintett bevonásával.

Januárban a Wikipédia angol nyelvű kiadása lépett fel hasonlóképpen az internetes kalózkodás példátlan szigorral büntetni szándékozó amerikai törvénytervezet, a SOPA ellen, amely a hatalmas nemzetközi tiltakozás és Barack Obama elnök kilátásba helyezett vétója miatt azóta sem került a képviselőház és a szenátus elé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.