Elsőrendű amerikai érdek lett Kína védelme

Kínában tett ötnapos látogatása záróakkordjaként Joe Biden amerikai alelnök ahogy tudott, igyekezett csitítani az Amerika esetleges fizetésképtelenségével kapcsolatos aggályokat.

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke kínai látogatásának utolsó napján, vasárnap visszautasította azt a felvetést, hogy csökkenne az Egyesült Államok gazdasági ereje és kijelentette, hogy országa fizetésképtelenségére soha nem kerülhet sor. „Mi voltunk és mi vagyunk a legjobb lehetőség a világon, ha befektetésről van szó” - jelentette ki az alelnök egyetemi hallgatóság előtt, ötnapos kínai látogatása utolsó állomásán, a délnyugat kínai Szecsuan tartomány fővárosában, Csengtuban. „Meg kell érteniük, hogy ez senkinek sem fontosabb, mint nekünk magunknak, hiszen tőkevagyonunk 87 százaléka és kincstárjegyeink 69 százaléka amerikaiak birtokában van” - hangsúlyozta Biden válaszul egy, az amerikai adósságállományra vonatkozó kérdésre. „Nem egyszerűen arról van szó, hogy érdekünkben áll védeni a kínai befektetéseket, hanem ez az elsőrendű érdekünk. Az Egyesült Államok soha nem vált fizetésképtelenné és soha nem is fog" - mondta. „Önök biztonságban vannak."

„Tudom, hogy néhányan Önök közül szkeptikusak Amerika jövőjét illetően. Engedjék meg, hogy kifejezzem tiszteletteljes ellenvetésemet és megpróbáljam eloszlatni aggodalmaikat" - mondta. Az alelnök emlékeztette hallgatóságát arra, hogy az Egyesült Államok gazdasága messze a legnagyobb a világon, mintegy két és félszer akkora, mint Kínáé.

Biden szerdán kezdődött kínai látogatását mindvégig gazdasági kérdések uralták, elhomályosítva más vitás politikai témákat.

Joe Biden pénteki megbeszélésükön biztosította Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnököt, hogy Kínának nincs mitől tartania amerikai kincstárjegy-befektetéseinek biztonságát illetően, a miniszterelnök pedig válaszában bizalmát fejezte ki a magas adóssággal és gyenge növekedéssel terhelt amerikai gazdaság ellenálló képességében.

Szakértői becslések szerint Kína 3,2 ezer milliárd dollárra becsült, a világon a legnagyobb devizatartalékának mintegy kétharmadát dollárban denominált eszközök teszik ki, így Kína egyúttal az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.